search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

35 ~ Mijn woorden maken jullie verdrietig

Lezen: Johannes 16:1-15

Beste Johannes,

Je hebt het allemaal goed en zorgvuldig opgeschreven, daar twijfel ik niet aan. Maar soms zou ik willen weten wat je zelf voelde, hoe je diep van binnen reageerde op de woorden en daden van de Meester. Bijvoorbeeld toen hij zei: ‘Het is beter voor jullie dat ik wegga…’ Wat dacht je toen? Vond je het voorstelbaar dat er Iemand anders zou komen die Jezus kon vervangen, zijn plaats op aarde kon innemen? Hoe zou dat ooit ‘beter’ kunnen zijn?

Nu ik nog eens met extra aandacht naar je woorden kijk, zie ik wel indirect hoe jullie reactie was op het aangekondigde afscheid van Jezus:

Maar nu ga Ik terug naar Hem die Mij gestuurd heeft en niemand vraagt waar Ik naar toe ga. Mijn woorden maken jullie verdrietig. Maar wat Ik zeg, is de waarheid, het is beter voor jullie dat Ik wegga, anders kan mijn Helper niet bij jullie komen. Als Ik wegga, stuur Ik Hem naar jullie toe. 

Jij bent de brenger van Goed Nieuws. Maar nu leek je een van de ontvangers van slecht nieuws: Jezus zei dat hij zou vertrekken – terug naar de Vader. Goed en fijn voor hem – hij hoort daar natuurlijk – maar hoe moet het dan verder hier beneden met ons, zijn vrienden?

‘Mijn woorden maken jullie verdrietig’. Dat moet af te lezen geweest zijn van jullie bedrukte gezichten, betraande ogen en stilzwijgen. Dit was het nieuws waar jullie absoluut niet op zaten te wachten. De Messias zou toch komen om redding te brengen? Liet hij jullie nu in de steek?

‘Het is beter voor jullie dat Ik wegga, anders kan mijn Helper niet bij jullie komen…’ Ik heb niet echt verstand van de Drie-eenheid – hoe zou het kunnen met mijn beperkte bevattingsvermogen – maar Vader, Zoon en Geest komen hier wel alle drie aan de orde en Jezus maakt duidelijk hoe de verhoudingen liggen: de Zoon doet wat de Vader wil, de Geest doet wat de Zoon zegt. ‘Alles wat van de Vader is, is ook van mij’. Perfecte Eenheid in volmaakte Verscheidenheid – ik doe mijn best er iets van te begrijpen.

De Helper kan alleen komen als Jezus weggaat. De Meester zegt het, dus het zal zeker zo zijn. In zijn menselijke gedaante was hij niet overal tegelijkertijd. Hij had zich onderworpen aan ruimte en tijd – was letterlijk een van ons. Zijn Geest kent die beperkingen niet en staat ons krachtig bij. Dat maakt me heel dankbaar, maar ik begrijp jullie verdriet en vertwijfeling.

Heer Jezus, wij zijn nooit lijfelijk bij u geweest, maar we voelen het verdriet en het gemis van uw vrienden door de woorden heen. Wat is het moeilijk om elkaar los te laten, noodzakelijk afstand te bewaren, te aanvaarden dat je je moet neerleggen bij een nieuwe situatie.

De Helper staat ons krachtig bij, ook vandaag nog. Hij is de Trooster, de Pleitbezorger, de Geest die zelfs voor ons spreekt met verzuchtingen die niet in woorden zijn uit te drukken. Wij geloven u Heer, we laten ons door uw Geest de weg wijzen naar de volle waarheid.

Kom, heilige Geest van God, Geest van Christus – troost ons, sterk ons, vul ons opnieuw en laat uw passie in ons ontvlammen.

Woorden om bij stil te staan (16:12-13)

Ik zou jullie nog veel meer moeten zeggen, maar jullie kunnen het nog niet verdragen. Maar als de Heilige Geest komt, zal Hij jullie de weg wijzen naar de volledige waarheid. Wat Hij jullie zal zeggen, heeft Hij niet uit Zichzelf, maar Hij geeft door wat Hij hoort, en Hij zal bekendmaken wat komen gaat.

Een lied voor onderweg: The Same Power – JEREMY CAMP

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: