search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Het ligt niet aan de hemel

We hebben onze atmosfeer zo vervuild dat we op veel plaatsen de hemel niet kunnen zien. Ja, een overdaad van licht kan ook vervuiling zijn. Het noorderlicht kunnen wij in ons deel van de wereld zelden waarnemen, zelfs als we al het kunstlicht zouden doven. De sterrenhemel zou dan wel veel beter zichtbaar zijn…

Er zijn een paar momenten geweest dat ik werd overweldigd door de lichten van de nacht. Ik weet dat ik als tiener met astma wakker lag – op een stretcher in de voortent op een camping. Door het plastic raam zag ik de sterrenhemel en haalde ik troost uit het zien van een vallende ster. Ademgevend in plaats van adembenemend.

Later zijn er momenten geweest dat ik omhoog mocht zien in stille bewondering. Langs een snelweg op een parkeerplaats ergens in Frankrijk. Achteroverleunend in een campingstoel op een grasveldje in Luxemburg (luisterend naar ‘Met het oog op morgen’ zag ik voor het slapengaan de ene na de andere vallende ster door de avondhemel schieten). Op de Afsluitdijk tijdens een koude, heldere nacht. We missen door verduisterende omstandigheden veel lichtpuntjes, maar ze zijn er gelukkig wel…

Photo credits: Spectacular Norway

Ik wilde eigenlijk alleen een fotoserie delen die ik zojuist op Instagram zag, maar de woorden komen als vanzelf. Klik op de link en swipe van 1 naar 10 voor lichtbeelden uit Noorwegen, gemaakt door . In het hoge noorden kan het ijzig koud en glashelder zijn. De mensen leven daar een groot deel van het jaar met weinig tot geen zonlicht, dus dit zal wel hun troostprijs zijn. Het schijnt dat ze onevenredig veel naar de fles grijpen en geplaagd kunnen worden door depressies en melancholie (dat laatste hoeft geen plaag te zijn!). Maar ze hebben gelukkig ook warme sauna’s, goede boeken en films – er zijn op aarde slechtere plekken om te verblijven.

Geniet van schoonheid. Bedenk daarbij dat diepe duisternis ons de ogen kan openen voor de beeldende kunst van het hemelse licht.

Everything was created through him;

    nothing—not one thing!—

    came into being without him.

What came into existence was Life,

    and the Life was Light to live by.

The Life-Light blazed out of the darkness;

    the darkness couldn’t put it out.

john 1:5 ~ The Message

One comment on “Het ligt niet aan de hemel

  1. Ida Abspoel schreef:

    Prachtige foto’s Paul! Heb ervan genoten! Dankjewel 😘

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: