search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

18 ~ Daar zegt u nogal wat

Lezen: Johannes 8:12-29

Beste Johannes,

Even een gek idee – als je me toestaat. Stel je voor, ik ga midden op een druk plein staan en spreek de mensen toe: ‘Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, zal nooit in de duisternis leven, maar hij zal het licht hebben dat Leven geeft.’ Hoeveel mensen zouden dan denken: Dat zijn nog eens woorden van een wijze man – laten we hèm geloven en volgen!

Toen Jezus dit zei sprak hij de waarheid. Daar zijn wij allebei van overtuigd. Maar de deskundigen van die dagen hadden een andere mening. ‘Daar zegt U nogal wat,’ merkten de Farizeeën op. ‘Er is geen enkel bewijs dat U de waarheid spreekt.’ Geen enkel bewijs? Waren ze nu al vergeten dat Jezus een verlamde man genezen had?

De bijbelleraren en leiders van de tempel kennen de heilige boekrollen uit het hoofd, ze weten dat Jezus de waarheid zegt wanneer hij stelt dat iets wettelijk vaststaat als twee getuigen hetzelfde zeggen.

Deze woordenwisseling geef je ons door vlak na de aanklacht tegen een ‘overspelige vrouw’. Zie ik verbanden die er niet zijn, Johannes? Ik stel me voor dat er twee of drie mannen waren die de vrouw beschuldigden van overspel – feitelijk was je dan al ter dood veroordeeld. Wat kon een vrouw, in jouw tijd levend in een onderdanige en afhankelijke positie, inbrengen tegen de aanklacht van twee of drie mannen? Des te mooier is het dat Jezus haar toch met een enkele zin weet vrij te spreken. Geef mij zo’n advocaat!

‘In uw wet staat dat als twee getuigen hetzelfde zeggen, hun getuigenis rechtsgeldig is.’ Jezus verwijst naar een voorschrift uit de wetsrol Deuteronomium – maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen. Zelf moest ik het even opzoeken: ‘Veroordeel niemand op grond van de uitspraak van slechts één getuige. Er moeten minstens twee of drie getuigen zijn.’ Maar waarom gebruikt Jezus dit argument om zijn autoriteit en geloofwaardigheid aan te tonen?

Jezus spreekt over zichzelf als de ene getuige – de Autoriteit die de waarheid tot bestaan roept door de kracht van zijn woord. Zijn Vader is de tweede getuige en ik heb een vermoeden wie dan de ongenoemde getuige nummer drie zal zijn… Denk jij er ook zo over, Johannes?

Trouwe Heer, in onze duisternis gaat het licht aan wanneer u spreekt. Uw woorden komen binnenin ons tot leven en missen hun uitwerking niet. Niemand sprak zoals u! Iedere gewone sterveling zou zichzelf volslagen belachelijk gemaakt hebben met dergelijke uitspraken. Grootheidswaanzin! zou men roepen. Maar u bent geen gewone sterveling en omdat wij ervoor kiezen u te volgen leven wij niet in de duisternis.

‘Daar zegt u nogal wat’, zeiden de mannen die vooral zichzelf heel verlicht vonden. En het is zo: u deed geen alledaagse uitspraken! En dan vertelt u ook nog zonder omwegen dat ze u omhoog zullen heffen en doden. Veel duidelijker had u niet kunnen vooruitwijzen naar die verschrikkelijke kruisdood die u te wachten stond.

Heer, wij willen u ook verhogen, maar dan als onze Redder met een lied van dank en aanbidding. Wij koersen op uw heldere licht, stralend in de duisternis!

Woorden om bij stil te staan (8:28)

‘Wanneer u Mij, de Mensenzoon, omhooggeheven en gedood hebt, zult u weten wie IK BEN. Dan zal het u duidelijk zijn dat Ik niet mijn eigen wil doe, maar alleen zeg wat de Vader Mij geleerd heeft.’

Een lied voor onderweg: My Lighthouse – REND COLLECTIVE

One comment on “18 ~ Daar zegt u nogal wat

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: