search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Leo Glas op De lente komt niet direct na d…
Ida Abspoel op Vader en zoon
Frank op Vader en zoon
Anneke van der Krans op Tweede kwart Haarlemmermeer
abspoel op Eerste kwart Haarlemmermeer
Henny Bos op Eerste kwart Haarlemmermeer
Henk Fonteyn op Opgestaan, plaats vergaan…
Ida Abspoel op Opgestaan, plaats vergaan…
Gedion Isena op Kon ik ook maar geloven…
waardevoormedelotgen… op 25 ~ ‘Maria,’ zei zij zac…

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

38 ~ Ik ben het

Lezen: Johannes 18:1-14

Beste Johannes,

Dit is de meest stuntelige arrestatie ooit. Jezus ging naar een plek waarvan zijn verrader wist dat hij er vaker kwam. Judas komt in het gezelschap van soldaten en tempeldienaars naar de tuin – gewapend met fakkels, wapens en lantaarns en waarschijnlijk al van grote afstand waarneembaar. Jezus zit in het donker en ziet het arrestatieteam eerder dan andersom. ‘Wie zoekt u?’

Als het niet zo dramatisch was, dan zou het grappig zijn. Jezus heeft gewoon nog altijd de regie – het maakt niet uit hoeveel mannen er op hem afkomen en wat hun bedoeling precies is. De mannen geven aan dat ze Jezus van Nazareth zoeken. Dat is altijd een goed idee, maar in dit geval en met deze kwade motieven natuurlijk niet.

Jezus geeft een antwoord waarmee hij zichzelf identificeert: ‘Ik ben het.’ In het Grieks schrijf jij ego eimi – niet dat ik die taal kan lezen, maar ik kan het wel opzoeken…

Je schrijft: Bij het horen van de woorden ‘Ik ben het’ deinsden ze terug en vielen op de grond. Nou, dat maakt een stoere indruk. Jezus staat daar, maakt zichzelf kenbaar, en het arrestatieteam deinst terug en valt op de grond. En nog niet eens omdat Petrus plotseling uit het donker stapt met een zwaard in zijn hand – nee, omdat Jezus de IK BEN-uitspraak doet waarmee hij zichzelf met JHWH identificeert. Dat is schrikken, Johannes, we begrijpen het! Je zult de Allerhoogste maar moeten gevangennemen.

De rollen zijn nog steeds omgekeerd. Jezus vraagt opnieuw wie ze zoeken en bevestigt dat hij het is. En de woorden die hij daarna uitspreekt raken mijn hart: ‘Als het u om Mij te doen is, laat die anderen dan gaan… ’

Ook daarom is onze Meester een Held. Hij geeft zichzelf vrijwillig over maar zorgt ervoor dat zijn vrienden vrijuit gaan. Petrus laat nog even zien hoe stoer en daadkrachtig hij is, maar handelt – zoals vaker – geheel op eigen initiatief. Gelukkig kan Jezus de schade herstellen bij Malchus, de man die korte tijd een van zijn oren kwijt was.

Heer Jezus, wij moeten dit allemaal lezen vanuit de overlevering en we geloven dat Johannes het waarheidsgetrouw heeft opgeschreven. We zijn trots op u, onze dappere Heer die niet terugdeinst maar in het licht stapt en zichzelf kenbaar maakt als de IK BEN. We begrijpen Petrus die het voor u op wilde nemen en het zwaard trekt. Het is voor ons geen onbekende impuls, Heer. We zijn het soms zat dat er onschuldigen iets wordt aangedaan, we willen het recht in eigen hand nemen en laten zien dat we niet bang zijn. Leer ons te wachten op u, te vertrouwen op uw plan, voorkom dat we u voor de voeten lopen door eigenwijsheid en gebrek aan zelfbeheersing.

We geloven dat de woorden van Kajafas de waarheid weergeven, al heeft hij zelf de reikwijdte van zijn uitspraak niet begrepen: ‘Het is goed dat één mens sterft voor het hele volk.’

Het is goed, Heer. Maar het is ook wreed en onrechtvaardig. Wat heeft u veel voor ons over, we zijn er stil van.

Woorden om bij stil te staan (18:11)

Jezus zei: ‘Doe dat zwaard weg! Zou Ik de beproeving die de Vader Mij stuurt, uit de weg gaan?’

Een lied voor onderweg: Judas’ Kiss – PETRA

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: