search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

42 ~ Johannes heeft dit met eigen ogen gezien

Lezen: Johannes 19:28-37

Beste Johannes,

Onze Heer, hangend aan het kruis, zijn lichaam blootgesteld aan de genadeloze zon… De pijn die hij moest verdragen is niet in woorden te vatten.

Jij stond erbij en je zag dit alles gebeuren met naast jou de drie Maria’s. De moeder van Jezus was een van hen en ik weet gewoon zeker dat je haar getroost en gesteund hebt. We lezen niet dat ze iets gezegd heeft, ik kan me ook niet voorstellen wat ze had kunnen zeggen in deze omstandigheden.

Een kind dat eerder overlijdt dan z’n moeder. Het is een vreselijk beeld dat je ons hier schetst. Ze was op jonge leeftijd al moeder geworden. Dwars door haar pijn heen, kreunend en zuchtend in barensnood, werd zij verlost én moeder van de Verlosser. Ze wist dat dit geen normale zwangerschap was, ze wist als geen ander dat dit geen gewoon kind was. Ze wist ook dat de pijn als een zwaard door haar ziel zou gaan en ze liep niet weg voor dit onmetelijke verdriet. Hier, aan de voet van het kruis, moet haar lijden zoveel erger zijn geweest dan de pijn van de bevalling. Dit lijden bracht geen leven voort maar baarde de dood. Of toch niet?

Jezus is gehoorzaam de hele weg gegaan – van moederschoot tot kruisdood. Zijn taak was nu volbracht, hij boog zijn hoofd en gaf de Geest. Zijn lichaam stierf, zijn onsterfelijke Geest was in veilige handen bij zijn Vader.

Vanwege de naderende sabbat wilden de Joden niet dat de lichamen aan het kruis zouden blijven hangen. Het ellendige proces van sterven moest bespoedigd worden door het breken van de botten. Ik heb begrepen dat je nauwkeurig beschreven hebt wat je daar met je eigen ogen hebt gezien, Johannes. De mannen die aan weerskanten van Jezus hingen hadden kennelijk nog de kracht om hun lichaam te strekken voor de ademhaling. Na het breken van hun botten zouden ze daartoe niet langer in staat zijn en de dood zou daarna snel intreden.

Jezus was al overleden. Dat werd nog even voor alle zekerheid vastgesteld door een speer in zijn zijde te steken. Water en bloed kwamen uit deze wond – de deskundigen delen ons mee dat er vocht rond het hart achterblijft als de ademhaling gestopt is en dat dit met bloed naar buiten kan stromen.

Je vertelt dat wat voor jouw ogen gebeurde, overeenstemt met wat er in de heilige schriften stond. Ik zocht het op en ben er stil van… Exodus 12:46 spreekt van het offerlam waarvan de botten niet mogen worden gebroken en in Zacharia 12:10 worden de profetische woorden uitgesproken die jij op indrukwekkende wijze bewaarheid hebt zien worden.

Heer Jezus, wij buigen voor uw Majesteit. U bent de vervulling van de Wet en in u zijn alle beloften waar gemaakt. Zelfs uw vijanden werkten onbewust mee aan het uitkomen van de profetieën – het is wonderlijk hoe alle lijnen van het Oude Testament bij u, de Vredevorst uit het koningshuis van David, samenkomen. Maar u bent ook priester in de orde van Melchizedek, de koning van Salem – koning van de gerechtigheid en priester voor altijd.

Uw dood was als een vloek – het schuldloze lam werd geofferd voor de zonden van alle mensen en gaf ons eeuwig leven. U vroeg uw Vader om de daders te vergeven omdat zij niet wisten wat zij deden. Zij riepen in hun onbenul dat het bloed over hen en over hun kinderen mocht komen… hetzelfde bloed dat alle zonde weg wast.

Woorden om bij stil te staan (19:35)

Johannes heeft dit met eigen ogen gezien en zijn verklaring is betrouwbaar. Hij weet dat hij de waarheid spreekt en wil dat ook u gelooft.

Een geloofslied voor onderweg: Jesus Blood Never Failed Me Yet – GAVIN BRYARS

Lees het verhaal van de dakloze man (zie de tekst onder de video op YouTube) die dit lied van geloof zong. Hij heeft op basis van zijn gezongen geloofsbelijdenis ongetwijfeld een hemelse woning bij de Koning gekregen.

2 comments on “42 ~ Johannes heeft dit met eigen ogen gezien

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: