search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Een kroon, zeer schoon

“Daarom verliezen wij de moed niet; integendeel, ook al vergaat onze uiterlijke mens, toch wordt de innerlijke mens van dag tot dag vernieuwd…”

Dat zijn de woorden waar ik gisteren aan moest denken, in de taal waarmee ik ben opgegroeid en in de verwoording die mij vertrouwd geworden is. En als iets te vanzelfsprekend geworden is, kan het helpen wanneer er een nieuw licht schijnt op plaatsen waar je inzicht wat verduisterd is geraakt. Ik koos daarom voor de vertaling van Eugene Peterson (The Message) als bijschrift bij – letterlijk – twee profielfoto’s die elk hun eigen verhaal vertellen. Bevroren momentopnamen die tegelijkertijd ook niet alles zeggen. In het jaar dat ik lachte, moest ik huilen. En andersom.

Afgelopen week kon ik net op tijd een kroon uit een zwanenhals redden. Tijdens het tandenpoetsen viel het tandheelkundige kleinood spontaan uit mijn bovenkaak en verdween het in het kolkende afvoerputje van de wasbak. Ik zette direct de kraan uit en verrichte schuimbekkend mijn reddingsoperatie. Komende woensdag gaan wij gelukkig weer naar Joost (na 30 jaar mag je je tandarts bij de voornaam noemen) en dan kan het kostbare kunstwerkje deskundig teruggeplaatst worden. Ik heb Joost al vaker verteld dat tandheelkunde in mijn geval bovenal monumentenzorg is.

Als je ouder wordt, val je langzaam uit elkaar. Ik zeg het maar zoals het is, je komt er vroeg of laat toch wel achter. Gelukkig valt er veel te redden en repareren. Ruben Timman maakte een paar portretten (‘Meesterwerken’*, noemt hij ze zelf) om me te helpen bij mijn comeback. De foto’s werden gemaakt op een koude dag en mijn bezorgde expressie leek ook bevroren. En toch zijn de foto’s me dierbaar omdat Ruben een broer is, omdat grijze dagen ook hun waarde hebben én omdat de Meester aan ons allen de handen vol heeft. Kun je dieper kijken dan de oppervlakte? Kijk je iemand lang genoeg in de ogen om te ontdekken wat er echt vanbinnen leeft?

Innerlijk vernieuwd worden. Dagelijks. Een frisse poetsbeurt voor het brein. Een schoongewassen hart, een geest die zich laat resetten, een oordeel dat je voor je kunt houden zodat je het niet uitspreekt – in elk geval niet voordat je het hart van de ander gewonnen hebt. Goede voornemens voor mijn volgende levensjaren. Herinner me er maar aan, want toenemende vergeetachtigheid hoort bij de geleidelijke aftakeling. Mildheid ook, als je daar genoeg innerlijke ruimte voor laat. En soms kun je iets kostbaars uit een afvoerputje redden.

*’Meesterwerken’ verwijzen allereerst naar de Oneindige Mensenmaker en niet direct naar degene die het beeld kunstig mag vastleggen.

One comment on “Een kroon, zeer schoon

  1. Ineke schreef:

    Hoe herkenbaar en waar, Paul.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: