search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

30 ~ Wees niet ongerust

Lezen: Johannes 14:1-14

Beste Johannes,

Dit zijn toch wel heel bijzondere woorden die je met ons deelt. Het is alsof we erbij zijn en het gesprek tussen de Meester en zijn leerlingen mogen meemaken. Het is een soort afscheidsrede. Jezus is klaar voor vertrek, maar hetgeen hem te wachten staat vóór zijn terugkeer naar de Vader is ronduit verschrikkelijk. Wij weten dat uit jouw verslag en uit dat van de drie andere evangelisten, maar op het moment dat Jezus deze woorden spreekt moet het voor jullie heel raadselachtig geweest zijn.

De Meester vertelt dat hij vertrekt naar het huis van zijn Vader waar veel kamers zijn. Dat klinkt veelbelovend. Vooral als hij daarna vertelt dat hij terugkomt om jullie op te halen. Nu vraag ik me af of dat met zoveel woorden gebeurd is, aan het eind van jullie leven… of dat het iets is waar nog op gewacht moet worden. Jezus zegt het alsof het binnenkort gaat gebeuren en dat gevoel krijg ik vaker als ik in het Woord lees over zijn terugkomst. In onze tijd hebben mensen er allerlei meningen over, Johannes – en de een is nog stelliger dan de ander. Eerlijk gezegd vind ik het allemaal moeilijk en houd ik me vooral vast aan die eerste woorden:

‘Wees niet ongerust. Vertrouw op God en vertrouw ook op Mij.’

Thomas vraagt wat iedereen denkt wanneer Jezus zegt dat jullie de weg kennen naar de plaats van zijn bestemming: ‘Maar Here, wij weten niet eens waar U heengaat. Hoe zouden wij dan de weg weten?’ En dan komen de woorden die wij als gelovigen vaak los lezen van het verband waarbinnen zij werden uitgesproken – ik weet niet of je daar rekening mee gehouden hebt, Johannes, maar latere volgelingen van Jezus houden zich graag vast aan enkele teksten. Eigenlijk net zoals ik dat net zelf ook deed met die eerste woorden… dat is een oproep waar wij ook vandaag gehoor aan kunnen geven, ook als er zoveel is wat wij nog niet begrijpen.

In dit geval mogen we het antwoord van de Meester denk ik ook wel als een op zichzelf staand feit omarmen:

‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven…’

Ik geloof dit, Johannes – zoals jullie het geloofden. En omdat ik de Meester vertrouw, reken ik er ook op dat we elkaar op een dag zullen ontmoeten in dat enorme Vaderhuis waar kennelijk veel kamers beschikbaar zijn. Hoe het precies zal zijn? Vast nog veel mooier dan ik me kan voorstellen.

Heer Jezus, wat een beloften doet u daar. Als wij iets vragen in uw naam, dan zal dat gebeuren. U zei het tegen uw leerlingen, maar we willen ook geloven dat wij als hedendaagse volgelingen in uw naam alles mogen vragen. We weten uit ervaring dat u niet al onze wensen of verlangens vervult – het is vast veel ingewikkelder dan wij denken. Of is het juist eenvoudiger? Moeten we eerst leren geloven als een kind en vragen vol vertrouwen?

Dit is moeilijk, Heer. We willen u geloven – maar er zijn zoveel dingen waar wij om vragen die niet gebeuren zoals wij dat willen. Laat het dan alstublieft zo gaan zoals u het wilt – geheel in overeenstemming met de wil van onze Vader.

Woorden om bij stil te staan (14:2,3)

Ik ga er nu heen om alles voor jullie in orde te maken. Wanneer Ik daarmee klaar ben, kom Ik terug om jullie op te halen. Dan zullen jullie voor altijd bij Mij zijn. 

Een lied voor onderweg: My Father’s House – AUDIO ADRENALINE

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: