search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

01 ~ Beste Johannes…

Lezen: Johannes 1:1 t/m 28

Beste Johannes,

Vandaag sta ik aan het begin van een wandeling die als het goed is 40 dagen gaat duren. Ik heb jou als gids en reisgenoot uitgekozen omdat ik graag in je gezelschap verkeer. Begrijp me goed, ik ga ook graag op weg met Mattheüs, Marcus en Lucas – ze hebben elk hun eigen kwaliteiten – maar bij jou voel ik me het meest op m’n gemak. Ik heb zin in onze wandeling!

We hebben jouw verslag over het leven van Jezus in hoofdstukken en verzen verdeeld. Ik weet niet of jij daar inmiddels vanaf weet, maar ik vertel het maar direct. Voor ons is dit handig, zoals voor deze wandeling in 40 etappes, maar ik denk dat jij er wel van op zult kijken. Jouw meeslepende verhaal over Jezus, jouw persoonlijke getuigenverslag, is voor ons overzichtelijk in stukjes gedeeld. Ik ga mijn best doen om naar het geheel te blijven kijken – het zal nooit jouw bedoeling geweest zijn om ons zo gefragmenteerd te laten lezen. Je tekst is boeiend genoeg om er in één keer doorheen te gaan, maar soms is stap voor stap verstandig. Je hebt ons veel te melden.

Ik houd van jouw introductie over het Woord dat in de wereld is gekomen. Je moet als lezer goed bij de les blijven, want het lijkt wel of er een rebus opgelost moet worden… Je schrijft: “In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.” Wij begrijpen natuurlijk wel dat je over je Meester en Vriend Jezus schrijft – dat wordt al lezende steeds duidelijker. Maar de opbouw heeft een functie: Jezus is het Woord – de levende expressie van God Zelf, als wij hem horen luisteren we naar de Vader en door zijn wijsheid gaat bij ons in deze donkere wereld het licht aan. Dat zal je gerust stellen, Johannes, het is nog steeds zo: 2020 jaren zijn we onderweg – een tijdspanne die jij vast niet hebt voorzien – maar de woorden van je Meester en Vriend hebben niets aan zeggingskracht verloren.

Je vertelt ons over een andere Johannes, de profetische wegbereider die vanuit de woestijn een pad effende voor Jezus. Direct willen de hoge heren van de tempel weten wie hij is en wat hij komt doen. Je laat ons merken dat Johannes de Doper ook nog wat in raadselen sprak. Dit is het begin van een geheime missie. Hier wordt een spoor van genade en waarheid getrokken. Wij gaan dat spoor graag volgen, beste Johannes!

Heer! Uw woorden zijn goed bewaard en betrouwbaar aan ons doorgegeven. U bent het licht, door u ontdekken wij genade en waarheid. Spreek deze reis van 40 dagen opnieuw tot ons hart door het persoonlijke getuigenis van uw boezemvriend Johannes.

Tekst om bij stil te staan (1:17,18)

Want Mozes heeft ons ooit de wet gegeven, maar Jezus Christus bracht ons genade en waarheid. Niemand heeft ooit God gezien, maar zijn enige Zoon, die één met Hem is, heeft ons laten zien wie God is.

Een lied voor onderweg: SHINE, JESUS, SHINE – Graham Kendrick

Voor de liefhebbers: luister of kijk naar TOM HOLLAND in de Balie! Deze historicus schreef het boek DOMINION over de invloed van het christendom op de westerse cultuur. Het boek is sinds afgelopen week ook in het Nederlands verkrijgbaar met de titel HEERSCHAPPIJ. De presentatie in de Balie begint met hetzelfde eerste hoofdstuk uit Johannes… DIT IS DE LINK NAAR DE PRESENTATIE IN DE BALIE Als je het boek ook leest – laat het me weten…

4 comments on “01 ~ Beste Johannes…

 1. Arjen schreef:

  Geniet van de wandeling Paul en meer nog van het uitzicht 😉

 2. Anneke van der Krans schreef:

  Mooi initiatief Paul.

 3. McMelloW schreef:

  Verrassende benadering, zo’n dialoog met Johannes. Ga ik zeker volgen. Veel zegen met het verdere schrijven.

  1. abspoel schreef:

   Dank je. Ja, daar heb ik lang over nagedacht. In mijn boek JESUS WAS A FISHERMAN’S FRIEND heb ik Johannes al eens helemaal doorgenomen. Toen was mijn insteek: wat kunnen we van Jezus leren over zijn omgang met mensen?
   In deze 40 dagen wil ik Johannes lezen als een vriend. Daarbij komen er eerlijke vragen voorbij, maar ik weet nu al dat ik vooral heel erg onder de indruk zal zijn van dit persoonlijke verslag. Fijn dat je meeleest en van je laat horen, dat bemoedigt me!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: