search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

02 ~ Onder de vijgenboom

Lezen: Johannes 1:29-51

Beste Johannes,

Veertig dagen samen op weg. Een interessante uitdaging, maar het stelt niets voor bij de stappen die jij met de andere eerste vrienden van Jezus hebt gezet. Ik beeld het me in: de voordeurbel klinkt, ik doe open. Daar staat Jezus. Shalom! Of ik de boel achter me wil laten en direct mee wil komen.

Of – zo zou het vandaag ook kunnen – een mysterieus appje. Van de Heer, van wie anders? “Hé vriend. Ik zie je zitten aan de eetkamertafel achter je laptop in alle vroegte met een vers kopje koffie. Staan laten. We gaan weg en jij gaat mee. We verzamelen om 8 uur onder de vijgenboom van de bijbelse tuin in Hoofddorp. Be there!”

Het gebeurt niet, en stilletjes verzucht ik: gelukkig maar. Je moet weten dat ik heel graag thuis blijf. Een paar weken vakantie per jaar vind ik avontuurlijk genoeg. Maar het is wel een goede oefening om me dit eens voor te stellen. Jezus komt voorbij. Hij roept me bij mijn naam, want hij kent me als geen ander. En ik moet gelijk beslissen wat ik ga doen: vasthouden of loslaten?

Heer! Roep me alstublieft om thuis te blijven. Ik schrijf wel wat inspirerende stukjes… Is dat ook goed?

Voor ik het vergeet. Je schrijft hoe twee leerlingen van Johannes de Doper hun excentrieke meester achterlaten om zich stilletjes bij Jezus te voegen. Dat is prachtig. Maar moest die stoere profeet niet even iets wegslikken toen hij van deze transfer hoorde? Of was hij zo vol van Jezus dat hij zijn leerlingen probleemloos liet overstappen? Ga maar! Verlaat mij, volg Jezus!

Oh ja, ook nog iets over Natanaël. Voor jou zal het wel geen geheim zijn wat zijn naam betekent – ik moest het even opzoeken. “Hij heeft gegeven”. Weer zo’n mooi kind dat dankbaar door zijn ouders uit Gods hand werd ontvangen. Net als Johannes de Doper. Maar wat doe je als liefhebbende ouders met je uit de hemel gebeden kinderen? Vasthouden of loslaten?

Je vertelt hoe Jezus met een paar woorden deze oprechte Israëliet onvoorwaardelijk aan zijn kant krijgt. Ik had ook wel willen weten wat er nou precies aan de hand was met die Natanaël onder zijn vijgenboom. Je maakt spoorzoekers van ons, thuisblijvers. Wil je soms dat we onze eigen conclusies trekken, Johannes?

Oké, ik doe een poging. Als ik het goed begrijp zaten vrome mannen wel vaker onder vijgenbomen om heilige boekrollen te bestuderen. En ik ben niet de eerste die bedenkt dat Natanaël tijdens zijn stille tijd over Jakobs ladder naar de hemel had zitten lezen, gezien de toespeling die Jezus maakt.

Beste Johannes, ik vermoed dat je deze woorden met een brede glimlach hebt opgeschreven. En iemand zit ze nu met net zo’n smile te overdenken en door te geven. Mooie kerel ben je.

Meester! We weten wel dat u ons geroepen heeft om te volgen. Een enkeling pakt de koffers en vertrekt naar verre oorden. Ik denk dat u ons gewoonlijk roept om te blijven waar we ons thuis voelen om juist daar uw liefde uit te delen. Het is vast niet de bedoeling dat we allemaal vertrekken. Mocht u daar anders over denken: we horen wel van u.

Woorden om bij stil te staan (1:47,48)

Toen Jezus Natanaël zag aankomen, zei Hij: ‘Kijk, een eerlijke, oprechte man, een echte Israëliet!’ ‘Kent U mij dan?’ vroeg Natanaël verbaasd. Jezus antwoordde: ‘Voordat Filippus je vroeg mee te gaan, zag Ik je al onder de vijgenboom zitten.’ 

Een lied voor onderweg: I WILL FOLLOW – Chris Tomlin

2 comments on “02 ~ Onder de vijgenboom

  1. Bert Kwakkel schreef:

    Mooi Paul, je bereikt misschien wel meer mensen op deze manier dan wanneer je zou worden uitgezonden naar Verweggistan

    1. abspoel schreef:

      Dankjewel, Bert. Theoretisch is het zelfs mogelijk dat mijn blog in Verweggistan gelezen wordt met behulp van Google translate Nederlands > Verweggistans.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: