search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

De Zweden zijn niet soft on drugs… Waarom ‘wij’ dan wel?

Nederlanders zien zichzelf graag als verlichte voorhoede – liberaal en tolerant als wij zijn… Laat het waar zijn, ik houd van dit kleine land vol gelijkhebberige mensen. Maar het zou wel opmerkelijk zijn als het écht waar was. Dat ‘wij’ het goed zien – terwijl ‘de rest van de wereld’ helaas nog niet zo ver is. Neem drugs. Nee, niet letterlijk – ik bedoel het als voorbeeld. 

Nederland en Zweden wedijveren om de positie van gidsland. De noorderlingen overtreffen ons op tal van terreinen (bijvoorbeeld als het gaat om de opvang van migranten en vluchtelingen), maar als we het over tolerantie hebben, dan zijn ‘wij’ natuurlijk nog net wat verdraagzamer dan Agnetha, Bjorn, Benny en Annifrid tezamen. Wij gedogen in de noordelijke lage landen alsof het een lieve lust en een doel op zich is. Maar doen we er ook verstandig aan?

Het Nederlandse softdrugs (misleidend woord als je het mij vraagt) -beleid staat weer op de politieke agenda. Vandaag kwam een voorstel van D66 over regulering van wietteelt ternauwernood door de Tweede Kamer. De partijen die instemden, hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus het valt nog te bezien of het voorstel ook wet wordt. 

Ik heb het ‘gedogen moet mogen’ in ons land altijd moeilijk gevonden. Vooral het ‘we moeten het uit de criminele sfeer halen’ klinkt in mijn oren als een drogredenering. 

Door iets niet langer onwettig te verklaren, of door gewoon in praktijk af te zien van handhaving en vervolging, maak je iets nog niet oké. Terecht – vind ik – stelde CDA politica Madeleine van Toorenburg onlangs op Radio 1 dat de overheid geen oké-stempeltje mag zetten op middelen die verslavend en destructief voor de gezondheid zijn. Van de CDA-website:

“Het CDA ziet niets in het voorstel van D66 om de wietteelt te laten reguleren door de staat. CDA Woordvoerder Madeleine van Toorenburg: “Naast de gezondheidsrisico’s zorgt drugs voor veel sociale overlast. We moeten daarom niet overgaan tot een beleid waar de overheid drugs normaliseert met een keurmerk.”

“De risico’s van drugsgebruik, ook softdrugs, zijn onverminderd hoog. Het is zelfs naïef om de samenleving voor te spiegelen dat er gezonde softdrugs bestaan. Ook wiet heeft veel negatieve effecten op lange en kortere termijn, vooral voor jongeren. We weten bijvoorbeeld dat de schoolprestaties van jongeren achteruitgaan bij drugsgebruik. Ook vertonen die jongeren vaker crimineel gedrag. Waarom zouden we dit willen accepteren?” Bron

Hé, misschien ben ik wat dit betreft ouderwets. Maar waarom zouden ‘wij’ het in Nederland goed zien terwijl de sociale Zweden er met hun strenge, restrictieve wetgeving en actieve vervolging volledig naast zitten? Ik ben geen expert, maar ik denk: hoe krijg je grip op de hele handelsketen? Wie moet de legale wiet gaan kweken en hoe kan dat veilig gebeuren? Zouden de mensen die nu veel geld in de illegaliteit verdienen plots overstappen op een nette baan of onschuldige hobby? 

In Zweden pakt men seksuele exploitatie (bij ons bekend als gelegaliseerde prostitutie) keihard aan. Niet de prostituees, maar de hoerenlopers zijn daar de klos. Betalen voor seks – men is in Zweden NIET tegen seks – is bij de Scandinaviers verboden. Ik herinner me de bijzondere EO-documentaire met Gert-Jan Segers (CU) en Myrthe Hilkens (destijds parlementslid PvdA) genaamd ‘Schone schijn’ (promo en artikel Trouw) waarin het prostitutiebeleid van ons land met dat van Zweden werd vergeleken. Een ware cultuurbotsing! 

Hoe zit dat op softdrugsgebied? Zijn wij nou zo dom of zijn die Zweden zo slim? Andersom? Zeg het maar. 

“Wat beide landen gemeen hebben is dat zij een vast geloof hebben in de juistheid van hun drugsbeleid (…) beide menen met hun beleid internationaal voorop te lopen. Hierbij is het interessant dat de uitgangspunten haast diametraal tegenover elkaar staan: drugsvrij versus normalisering. Ondanks de op het eerste gezicht interessante raakvlakken, bestaan er belangrijke verschillende tradities tussen de Nederlandse en Zweedse samenlevingen. Waar Nederland een sterke traditie heeft van liberalisme en individuele vrijheid, is dit in Zweden haast andersom. De traditie is de sociaal-democratie, en liberalisme heeft in Zweden een negatieve connotatie.”

Laatste aline is citaat uit een studie over drugsbeleid Zweden. Bron

2 comments on “De Zweden zijn niet soft on drugs… Waarom ‘wij’ dan wel?

  1. Bert Kwakkel schreef:

    Met legaliseren van de cannabisteelt moedigen we de criminelen juist aan. Het is altijd een belachelijk beleid geweest van het gedogen van verkoop, terwijl de kweek en aanvoer, tot die binnen is gebracht, illegaal is gebleven. Het nu legaliseren van de teelt is een daad uit onmacht – vind ik – we willen toch vooral tolerant zijn en de negatieve uitwerking van onze Nederwiet ontkennen. Pechtholt heeft het eens duidelijk gezegd in een interview: “we hebben ons ontworsteld aan de christelijke heerschappij en zullen ons er nooit meer vrijwillig onder begeven”. Het is een illusie om te denken dat met het reguleren de coffeeshops nu alleen nog legale wiet zullen kopen en geen illegaal aangeboden wiet meer zullen verkopen. Een beleid zoals in Zweden ontmoedigt het gebruik van drugs, dit beleid moedigt het aan, zoals we ook het gebruik van XTC en speed heel normaal zijn gaan vinden.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: