search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

39 ~ Als ik gelijk heb, waarom slaat u Mij dan?

Lezen: Johannes 18:15-25

Beste Johannes,

Het gebeurt nog steeds: mensen die niets verkeerd doen en toch lastig worden gevallen, dwars worden gezeten of op worden gepakt. Misschien had jij gehoopt dat dit tweeduizend jaar later een veel betere wereld zou zijn, nou ik moet je in dat opzicht teleurstellen.

Tegelijkertijd, er zijn veel dingen verbeterd qua rechtspraak en bescherming van de mens. Er zijn nog tal van plaatsen waar het onrecht de overhand heeft en onschuldige mensen worden vervolgd en verdrukt, maar gelukkig zijn er ook veel tekenen van hoop.

Maar laten we het hebben over Jezus. Wat heeft hij in ’s hemelsnaam ooit verkeerd gedaan? Fout gezegd? Iets nagelaten wat hij wel had moeten doen? Ook vandaag kunnen we niets bedenken dat we tegen hem in kunnen brengen. Wat moet je woedend geweest zijn, Johannes – over de manier waarop schijnheilige, op macht beluste mannen met onze goede Meester zijn omgegaan.

Mag ik hier nog iets persoonlijks aan je vragen? Die ‘andere leerling’ die met Petrus meeging – dat was jij toch? Waarom zeg je dat dan niet gewoon? Waarom schrijf je jezelf steeds naar de achtergrond in je eigen versie van Jezus’ verhaal en verwijs je naar jezelf als ‘de beste vriend van Jezus’ of ‘de leerling die Jezus liefhad’. Ik vind het mooi en bescheiden hoor, en ik geloof het meteen: jij hield van Jezus en andersom. Maar van mij had je dat gewoon duidelijk over jezelf mogen zeggen. Of zie ik iets over het hoofd?

Wat ik in elk geval mooi vind: twee van Jezus vrienden probeerden dicht bij hem in de buurt te blijven. Een van hen (ik vermoed dus dat jij het was maar dat moet je me dan maar een keer vertellen als we elkaar ergens in de eeuwigheid ontmoeten) was een kennis van de hogepriester en mocht naar binnen. Hij zorgde ervoor dat Petrus alsnog toegang kreeg nadat hem dat eerst was geweigerd.

Ik wil hier niet te gemakkelijk overheen lezen. Petrus en de andere leerling deden hun best om bij Jezus te blijven. Dat is mooi en dapper want dat was bepaald niet zonder gevaar. En Petrus, die zoals je ons vertelt tot drie maal toe ontkent dat hij bij Jezus hoort, laat hier zien dat hij niet altijd stoer en dapper was. Daar kunnen we van alles van vinden, maar hij was daar in elk geval! Net zoals hij de enige was die de moed had om op de golven naar Jezus te stappen. Ik weet zeker dat de Heer dat ook niet vergeten was.

Heer Jezus. We vinden het niet zo interessant wie de machtige en ‘belangrijke’ mannen van uw tijd waren. Ze hebben hooguit een voetnoot in de geschiedenis gekregen terwijl bij uw geboorte de teller op nul is gezet. Ere wie ere toekomt! U werd ondervraagd alsof u een misdadiger was en een van de bewakers vond het nodig om u te slaan omdat u ‘brutaal’ zou zijn geweest tegenover de hogepriester.

Wij bidden nu in uw naam voor mensen die in onze tijd vernederd en mishandeld worden terwijl ze niets fout hebben gedaan. U weet hoe het is, u hebt het allemaal zelf ook meegemaakt. Herstel het recht Heer, stop de vervolgers en ontferm u over de vervolgden. Laat ons in uw naam opkomen voor mensen die de waarheid spreken, goed doen en toch vervolgd worden. Want van u is het Koninkrijk en de gerechtigheid!

Woorden om bij stil te staan (18:23)

Als Ik iets fout heb gezegd, vertel het Mij dan,’ zei Jezus. ‘Maar als ik gelijk heb, waarom slaat u Mij dan?’

Een lied voor onderweg: Maak ons hart onrustig – ROALD SCHAAP

Maak ons hart onrustig, God,
Dat het ontevreden klopt
Als we mooie leugens horen
En gemakkelijke woorden!
Maak ons hart onrustig, God

Stort in ons uw tranen uit.
Mensen worden uitgebuit,
Weggeschopt en opgesloten.
Zegen hen als wij hen troosten.
Stort in ons uw tranen uit.

Steek in ons uw woede aan
Om het onrecht te weerstaan!
Geef ons moed om op te treden.
Laat ons vechten voor de vrede.
Steek in ons uw woede aan.

Laat ons dwaas en koppig zijn.
Laat ons doorgaan tot het eind.
Gaat het onze kracht te boven,
Laat ons dan in U geloven.
Laat ons dwaas en koppig zijn.

Want het is uw koninkrijk
Tot in alle eeuwigheid.

Tekst: ROALD SCHAAP

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: