In mijn serie #beeldenvanbeelden toon ik vandaag twee beelden van vrouwen – donkere vrouwen. Ik hoef niet ver te reizen om deze beelden te zien want ze staan in de bijbelse tuin in mijn eigen woonplaats Hoofddorp. En de foto’s heb ik lang terug al gemaakt, ik kon ze van mijn eigen blog plukken. Het gaat om een beeld van de Egyptische Hagar en de Moabitische Ruth – twee vrouwen die met goede redenen herdacht en in ere gehouden worden.

Beide beelden zijn werk van Karel Gomes. Ik weet dat Karel donkere vrouwen mooi vond en één van de beelden uit de groep ‘de recreanten’ had ook duidelijk een ‘Afrikaans’ uiterlijk maar na de diefstal van de beeldengroep en de creatie van een nieuwe versie zijn deze uiterlijke kenmerken helaas verdwenen.
Ik stelde in mijn vorige blogpost de vraag: hoeveel beelden van donkere vrouwen ken je? Antwoord op deze vraag heb ik nog niet gekregen maar zelf ken ik nu dus twee van dergelijke beelden in Hoofddorp: Hagar en Ruth.
Hagar was de Egyptische slavin van Sarai, de vrouw van Abraham. Omdat Sarai (nog) geen kinderen kreeg, besloot zij de Voorzienigheid een handje te helpen door haar slavin aan haar man aan te bieden als ‘bijvrouw’. Ismael, de zoon die door Abraham bij Hagar werd verwekt, geldt als de stamvader van de Arabische volken. Hagar zou zich tijdens de zwangerschap hooghartig gedragen hebben ten opzichte van Sarai. Met toestemming van Abraham werd Hagar door Sarai geslagen en zelfs naar de woestijn gezonden waar zij door een engel werd opgevangen en teruggezonden.
Het beeld van Hagar laat in mijn ogen vooral waardigheid zien. Deze Egyptische dienares / slavin liet zich gelden en ontving eerherstel en een belofte omtrent haar zoon. Het verhaal staat in Genesis 16.
Over Ruth, de Moabitische vrouw van Boaz, heb ik ooit een studie geschreven die hier online staat. Aan Ruth is een heel bijbelboek gewijd en ze komt voor in de stamboom van Jezus!
Ruth is bekend geworden vanwege haar loyaliteit aan haar schoonmoeder Noömi. “Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God”, zei ze tegen haar. Stef Bos heeft er een prachtig lied over gemaakt in het Afrikaans: kijk en luister hier.

Ben jij bekend met meer beelden van donkere vrouwen? Ik hoor het graag!
Hieronder het originele beeld (middelste figuur uit de beeldengroep ‘Recreanten’) van Karel Gomes met daarnaast het beeld dat ter vervanging is gemaakt door Willem Noyons. Het beeld is geen ‘replica’ maar een ‘reconstructie’ De gietmallen waren niet bewaard gebleven en Karel Gomes was al overleden vóór de diefstal van de beeldengroep.
Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat het gezicht van de vrouw niet lijkt op het origineel terwijl er wel duidelijke foto’s beschikbaar waren… Maar goed, het is in elk geval mooi dat er weer een beeldengroep is teruggeplaatst.

Voel je vrij en reageer