search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

In vuur en vlam

“Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde. Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.” (Handelingen 2:2-4 NBV)

Als kind maakte ik mee dat een gordijn vlam vatte. Ons huis had een voor- en achterkamer, gescheiden door een wand met schuifdeuren. De voorkamer werd verwarmd door een oliekacheltje en die warmtebron was iets te dichtbij de gordijnen geplaatst. In een oogwenk vlogen de vlammen de gordijnen in, we zagen het gebeuren en keken met grote ogen toe. Ik helemaal, ik was een kleine jongen.

Gelukkig hadden we een kerel in huis die wist wat hij moest doen. Hij stond op, greep dat gordijn en sloeg met een paar flinke klappen het vuur uit. Het gevaar was geweken en een belangrijke les geleerd: als je niet oppast kan er zomaar midden in je huiskamer een vlammenzee oplaaien.

De brandweer heeft een website waarop ze uitleggen hoe brand ontstaat (meestal door menselijk handelen of nalatigheid!) en hoe je de brand kunt doven. Binnen 3-5 minuten kan je hele kamer in brand staan, zo waarschuwen ze. Wat is nodig voor vuur? 1. Iets wat brandbaar is. 2. Zuurstof, dat zit in de lucht. 3. Voldoende warmte, dat heet ontbrandingstemperatuur.
Als je dit weet, dan kun je vuur bestrijden. Door de brandstof af te sluiten (gaskraan dicht, bijvoorbeeld), door een blusdeken te gebruiken (er kan geen zuurstof meer bij het vuur komen), door met water te blussen (hierdoor gaat de temperatuur omlaag).

Wat was er nodig om de eerste christenen in vuur en vlam te zetten? Let op: schrijver Lucas gebruikt hier beeldtaal: als een windvlaag, een soort vlammen, als vuurtongen… Maar wat er gebeurt is niet zinnebeeldig: het effect van de uitstorting van de Heilige Geest is minstens zo overweldigend ALS een ontvlammend vuur.

Als de liefde wat bekoeld is, dan dreigt er een relatieprobleem. Als de passie geblust is, dan kan het vuur langzaam uitgaan. Als de Geest gedoofd wordt gaat het licht uit.

Heer Jezus, wakker onze liefde aan! Laat uw Geest opnieuw ons hart in vuur en vlam zetten. Voor u, voor uw Woord en voor alle mensen om ons heen!

Overdenking geschreven voor Pinksteren, Preek door de week van de Meerkerk in Hoofddorp.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: