Jezus vroeg aan de vader: ‘Hoelang heeft hij dit al?’ Deze antwoordde: ‘Van zijn kinderjaren af. De geest heeft hem ook al dikwijls in het vuur en in het water geworpen om hem te doden. Maar als gij iets kunt doen, heb dan medelijden en help ons.’ Jezus antwoordde hem: ‘Wat dat kunnen betreft: alles kan voor wie gelooft.’ Ogenblikkelijk riep de vader van de jongen uit: ‘Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.’ (Marcus 9:21-24)
Marieke Gouka schreef in het NRC dat ze het door de Corona-crisis als een groot gemis beschouwt dat ze niet met God is opgevoed. Gouka werkt voor het EO-programma NieuwLicht. Ze is zelf niet gelovig, maar juist in deze tijd zou ze dat wel willen zijn:
“Voor het eerst zou ik willen geloven zoals mijn EO-collega’s. Het vertrouwen voelen dat je in bodemloze tijden als deze gedragen wordt. Dat er een God is die voor je zorgt en je beschermt.”
Het opmerkelijke opinieartikel van Marieke Gouka kwam aan de orde tijdens de live-stream uitzending van onze Meerkerk-dienst en zette ook mij aan het denken. Met wat moeite vond ik de tekst van het artikel terug. Ik heb waardering voor dit eerlijke geluid van een ongelovige vrouw in een ‘gelovige omgeving’.
Maar hoe zit dat nou? Is er werkelijk een deel van ons dat ‘helemaal gelovig’ is en een ander deel dat ‘totaal ongelovig’ is? En: hebben de gelovigen het zoveel gemakkelijker en hebben ze altijd betere antwoorden op lastige vragen en uitdagingen van onze tijd? Zelf denk ik dat dit niet per definitie het geval is. Soms krijg je er als gelovige juist moeilijke vragen bij – kwesties waar een ongelovige zich niet over hoeft te bekreunen. Bijvoorbeeld: “Waarom heeft God niet voorkomen dat het coronavirus wereldwijd zoveel mensen doodt?”
Die vraag werd onlangs in een filmpje via Facebook gesteld en beantwoord door Evert-Jan Ouweneel:
“Zullen we gewoon het eerlijke antwoord geven? We hebben geen idee.”
Evert-Jan verwijst naar Job die de vraag naar het lijden stelt om vervolgens tal van retorische vragen van God terug krijgen. Evert-Jan concludeert dat het in het geloof niet primair om begrip gaat, maar om vertrouwen. Een belangrijk inzicht!
Om over na te denken
Blijven wij God vertrouwen wanneer we zijn handelen of ogenschijnlijk passief-zijn niet begrijpen?
Gebed
Heer, we willen geloven. Kom ons ongeloof te hulp!
Open je zintuigen, juist nu from Evert-Jan Ouweneel on Vimeo.
Overdenking geschreven voor Preek door de week van de Meerkerk. Mijn gedachte is: als je wilt geloven, dan geloof je eigenlijk al…
Vanuit het Hebreeuws houdt geloof in vertrouwen. Dus niet het idee van begrip, dat is een west-Europees concept dat geloof een soort rationeel tintje wil geven.