search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Kon ik ook maar geloven…

Jezus vroeg aan de vader: ‘Hoelang heeft hij dit al?’ Deze antwoordde: ‘Van zijn kinderjaren af. De geest heeft hem ook al dikwijls in het vuur en in het water geworpen om hem te doden. Maar als gij iets kunt doen, heb dan medelijden en help ons.’ Jezus antwoordde hem: ‘Wat dat kunnen betreft: alles kan voor wie gelooft.’ Ogenblikkelijk riep de vader van de jongen uit: ‘Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.’ (Marcus 9:21-24)

Marieke Gouka schreef in het NRC dat ze het door de Corona-crisis als een groot gemis beschouwt dat ze niet met God is opgevoed. Gouka werkt voor het EO-programma NieuwLicht. Ze is zelf niet gelovig, maar juist in deze tijd zou ze dat wel willen zijn:

“Voor het eerst zou ik willen geloven zoals mijn EO-collega’s. Het vertrouwen voelen dat je in bodemloze tijden als deze gedragen wordt. Dat er een God is die voor je zorgt en je beschermt.”

Het opmerkelijke opinieartikel van Marieke Gouka kwam aan de orde tijdens de live-stream uitzending van onze Meerkerk-dienst en zette ook mij aan het denken. Met wat moeite vond ik de tekst van het artikel terug. Ik heb waardering voor dit eerlijke geluid van een ongelovige vrouw in een ‘gelovige omgeving’.

Maar hoe zit dat nou? Is er werkelijk een deel van ons dat ‘helemaal gelovig’ is en een ander deel dat ‘totaal ongelovig’ is? En: hebben de gelovigen het zoveel gemakkelijker en hebben ze altijd betere antwoorden op lastige vragen en uitdagingen van onze tijd? Zelf denk ik dat dit niet per definitie het geval is. Soms krijg je er als gelovige juist moeilijke vragen bij – kwesties waar een ongelovige zich niet over hoeft te bekreunen. Bijvoorbeeld: “Waarom heeft God niet voorkomen dat het coronavirus wereldwijd zoveel mensen doodt?”

Die vraag werd onlangs in een filmpje via Facebook gesteld en beantwoord door Evert-Jan Ouweneel:

“Zullen we gewoon het eerlijke antwoord geven? We hebben geen idee.”

Evert-Jan verwijst naar Job die de vraag naar het lijden stelt om vervolgens tal van retorische vragen van God terug krijgen. Evert-Jan concludeert dat het in het geloof niet primair om begrip gaat, maar om vertrouwen. Een belangrijk inzicht!

Om over na te denken

Blijven wij God vertrouwen wanneer we zijn handelen of ogenschijnlijk passief-zijn niet begrijpen?

Gebed

Heer, we willen geloven. Kom ons ongeloof te hulp!

Open je zintuigen, juist nu from Evert-Jan Ouweneel on Vimeo.

Overdenking geschreven voor Preek door de week van de Meerkerk. Mijn gedachte is: als je wilt geloven, dan geloof je eigenlijk al…

One comment on “Kon ik ook maar geloven…

  1. Gedion Isena schreef:

    Vanuit het Hebreeuws houdt geloof in vertrouwen. Dus niet het idee van begrip, dat is een west-Europees concept dat geloof een soort rationeel tintje wil geven.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: