search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

44 ~ Dan neem ik Hem mee

Lezen: Johannes 20:1-18

Beste Johannes,

Het is een vrouw die de primeur van de opstanding krijgt, zo maak je ons duidelijk. En dat is fantastisch. Jij schrijft jezelf naar de achtergrond, maar vrouwen werden in jouw dagen stelselmatig in de schaduw geduwd en waren meestal geheel afhankelijk van mannen. Het valt me op hoe positief jij over vrouwen schrijft, ze krijgen evenredig aandacht van je – en dat komt natuurlijk omdat ze diezelfde aandacht van Jezus kregen. Hij vond hen belangrijk en ging als een Heer met hen om!

Het is bekend dat er verschillen zijn tussen jouw verslag van de opstanding en de versies van de drie andere evangelisten. Die verschillen hoeven geen tegenstrijdigheden te zijn – dezelfde gebeurtenissen worden vanuit verschillende perspectieven beschouwd en hierdoor krijgen wij een levendig, compleet beeld gepresenteerd. Maar over één ding zijn jullie het roerend eens: het zijn de vrouwen die als eerste mogen ontdekken dat Jezus de dood overwonnen heeft!

Naast jou stonden er vrouwen bij het kruis. Zij waren belangrijk in het leven van Jezus en, net als jij, waren ze ook bij zijn lijden en sterven niet van zijn zijde geweken. Vrouwen namen vaak de taak op zich om een lichaam te balsemen, misschien had Nikodemus de kostbare balsem meegenomen om hen dit liefde- en respectvolle werk te laten doen?

Het getuigenis van vrouwen werd in jouw tijd als onbetrouwbaar beschouwd. Het is juist sterk dat het vrouwen zijn die de primeur van de opstanding krijgen en het is een teken van respect en erkenning.

Maria van Magdala had tot haar grote schrik ontdekt dat de steen van het graf was weggerold. Zij holde naar jou en Petrus om alarm te slaan, jij snelde vooruit en kwam als eerste aan bij het lege graf. Je wachtte op Petrus die het graf binnenstapte. Jullie zagen dat de tijdelijke gebruiker het geleende graf van Jozef van Arimathea keurig had achtergelaten. De windsels lagen er nog – als een cocon waaruit een vlinder ontsnapt was.

De doek waarmee Jezus’ hoofd bedekt was lag netjes opgerold. Jij geloofde bij het zien van deze bewijsstukken dat Jezus uit de dood was opgestaan. Pas later realiseerde jij je dat dit alles in de oude boeken voorzegd was en dat ook de Meester had verteld dat dit zou gebeuren.

Maria van Magdala blijft huilend bij het lege graf achter. Ze was gekomen om haar Heer te eren, maar nu was zelfs zijn graf geschonden en zijn lichaam gestolen! Ze zag engelen op de plaats waar Jezus’ lichaam gelegen had en het lijkt of ze hier niet eens van opkijkt. Haar verdriet is kennelijk te groot en haar woorden ontroeren ons ook vandaag nog:

‘Ze hebben mijn Heer weggenomen en ik weet niet waar Hij is.’ 

En… daar is hij! Zomaar, alsof hij niet dood geweest was. Maria denkt dat ze door haar betraande ogen de tuinman ziet en vraagt hem of hij weet waar het lichaam van haar Heer gebleven is. Deze woorden zijn zo lief:

‘Och, meneer, als u Hem ergens anders hebt neergelegd, zeg het alstublieft. Dan neem ik Hem mee.’

Hoe had zij zich dit voorgesteld? Dacht ze werkelijk dat zij het lichaam van Jezus kon dragen?

‘Maria,’ zei Jezus. En het noemen van haar naam maakt een einde aan alle twijfel. Dit is haar Heer, dit is haar Meester: ‘Rabboeni!’

Johannes, dit is zo mooi… Dankjewel dat je dit alles met ons deelt.

Levende Heer! Elk jaar denken wij terug aan de dag dat u stierf en gelukkig doen we dat in de wetenschap dat u niet in dat graf gebleven bent. Wat mooi dat u de vrouwen een hoofdrol gaf en – zoals u dat al bij de Samaritaanse vrouw bij de put liet zien – volwaardig inzette als uw getuigen.

Aan uw reactie “Raak mij niet aan!” maken wij op dat Maria van Magdala dat juist wel van plan was. En wie zou niet de levende Heer in de armen willen vallen?

Woorden om bij stil te staan (20:17,18)

Ga naar mijn broeders en vertel hun dat Ik terugga naar mijn Vader, die ook jullie Vader is. Naar mijn God, die ook jullie God is.’ Maria ging snel naar Jezusʼ leerlingen. ‘Ik heb de Here gezien!’ zei ze en vertelde hun wat Hij tegen haar gezegd had.

Een lied voor onderweg: I Will Rise – CHRIS TOMLIN

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: