search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

41 ~ Hier is Hij, de Mens

Lezen: Johannes 19:1-27

Beste Johannes,

Dit is het zwaarste gedeelte van je verslag. Ik wist dat het er aan zat te komen, ik ben met al die verhalen opgegroeid, maar het is nog altijd een geschiedenis die een mix van woede en verdriet in me oproept. En ik ben er niet eens bij geweest – jij wel…

Ik vind dat je het allemaal nog redelijk zakelijk hebt opgeschreven. Je laat ons zien hoe Pilatus eigenlijk de gevangene van zijn positie was – hij was dan wel namens de Romeinse overheid de gezagsdrager, maar hij liet zich leiden door zijn angst en manipuleren door de vijanden van Jezus.

De Romeinse soldaten mochten zich uitleven. Ze hebben hun pleziertje gehad met het bespotten van Jezus. We weten niet wie die soldaten waren, ze hebben geen indruk gemaakt op de mensen die in de eeuwen daarna leefden. Ze zijn weggezakt in de vergetelheid, we weten nu alleen nog maar dat het lompe leeghoofden waren die zich samen uitleefden op een enkele man die geen kwaad gedaan had. Ze sloegen hem in zijn gezicht, probeerden hem te vernederen, maar uit alles wat je over onze Meester schrijft blijkt dat hij zijn waardigheid geen moment verloren heeft. De soldaten hebben zichzelf belachelijk gemaakt en Pilatus is de geschiedenis in gegaan als een slapjanus die niet voor het recht opkwam maar vooral zijn eigen positie veilig wilde stellen.

Ik gebruik niet eens van die heel erge scheldwoorden, Johannes. Lompe leeghoofden, slapjanus – zelf vind ik het nog mild. Was jij niet woedend? Voelde je niet de neiging opkomen om wraak te nemen, af te rekenen met de mannen die Jezus zo behandelden?

Je komt niet over als een type dat geweld wil gebruiken. De apostel van de liefde, dat is de bijnaam die de generaties na jou je gegeven hebben. En dat is mooi en gepast. Haat heeft nog nooit iets beter gemaakt. Liefde kan zoveel meer bereiken.

Het is geen toeval dat Jezus zijn lieve moeder aan jou toevertrouwde. Het is ongetwijfeld een goede keuze geweest om jou voor Maria te laten zorgen, als was je haar eigen zoon. Want wat moet die vrouw een verdriet gehad hebben. En wat moet ze haar onvervangbare Zoon gemist hebben.

Heer Jezus, we kunnen nog altijd boos worden om wat u is aangedaan. De vernedering, de schandalige mishandeling, de pijnlijke marteldood aan dat gruwelijke kruis. Waarom, Heer? Was er echt geen andere weg?

We weten dat u de Vader gevraagd heeft of de beker aan u voorbij kon gaan – wanneer dat mogelijk was. En: kennelijk was dat niet het geval.

Terwijl u daar een wrede dood stierf, maakten de soldaten zich vooral druk over het eigendomsrecht van uw naadloos geweven onderkleed. U dacht op dat moment aan de mensen van wie u hield en voor wie u dit enorme offer van uw leven bracht.

We zijn diep onder de indruk van uw liefde. De zorg voor uw moeder, de zorg voor uw beste vriend – Johannes. Nooit heeft een mens grootser geleefd, nooit is een koning zo heroïsch gestorven.

Hier is Hij, de Mens. Woorden van Pilatus die niet besefte wat hij zei. En dat bordje met het meertalige opschrift:  ‘Jezus van Nazareth, de Koning van de Joden’ – heeft toch maar mooi de waarheid verkondigd. Uw tegenstanders wisten echt niet waar ze mee bezig waren.

Woorden om bij stil te staan (19:10)

‘Waarom geeft U mij geen antwoord?’ vroeg Pilatus. ‘Weet u niet dat ik de macht heb om U vrij te laten of te kruisigen?’ U zou geen macht over Mij hebben als God u die niet gegeven had,’ antwoordde Jezus. 

Een lied voor onderweg: How Great Thou Art – LAUREN DAIGLE

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: