search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

32 ~ Leef vanuit zijn liefde

Lezen: Johannes 15:1-10

Beste Johannes,

Ik ben opgegroeid in een stedelijke omgeving en in een klimaat waar niet veel wijnranken groeien. Het wordt steeds warmer in ons land en misschien is een van de gunstige effecten dat we hier straks overal heerlijke wijn kunnen verbouwen zoals dat nu gebeurt rond de Middellandse Zee.

Dat het warmer wordt is verder geen goede zaak, Johannes. Het is lastig uit te leggen aan iemand die leefde aan het begin van onze jaartelling, maar de mensen hebben hun taak om voor de aarde te zorgen niet goed uitgevoerd. Op veel plaatsen is het land vervuild, maar ook de zee en de lucht zijn niet meer zo schoon als in jouw tijd. Je schreef ooit het boek Openbaring met allerlei apocalyptische voorspellingen – soms ben ik bang dat we ze in onze tijd gaan meemaken. Had je trouwens ooit kunnen denken dat er 2000 jaar na jou nog iemand een brief aan je zou schrijven?

Wat de doembeelden en angstdromen betreft… ik schrik toch wel van de woorden die de Meester gebruikt. We willen hem zo graag zien als Onze Lieve Heer – en liefde kenmerkt hem – maar er klinkt ook dreiging in zijn stem. Werden jullie daar destijds ook onrustig van?

Blijf in mij, want anders… Het is maar beeldspraak, hoop ik, over dat verdorren, in het vuur gooien en verbranden… maar ik houd er ernstig rekening mee dat de Meester liefdevol én streng is. Geloven is niet een hobby, niet een vrijblijvende levensstijl. Jezus volgen vraagt om radicale toewijding, maar ach – wat zit ik nou tegen jou te preken – neem me niet kwalijk.

Wijnranken. In gedachten zie ik druiventrossen in de zon. Wat is het toch prachtig dat de mens zoveel overdaad aan voedsel uit de natuur kan halen. Druiven, druivensap en wijn – maar ook van krenten en rozijnen genieten wij dankzij dit goddelijk geschenk van de druif. En dat is dan nog maar één soort vrucht!

Het beeld van een wijngaard spreekt me aan. Ik weet dat er veel werk moet worden verzet om alles te verzorgen – niet alles gaat vanzelf. Behalve vruchtdragen… daar hoef je op zichzelf niet veel voor te doen. Gewoon verbonden blijven met de wijnstok, helder water in je opnemen en genieten van de gulle goedheid van de zon. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Trouwe Heer, vandaag danken wij u voor al het goede dat we van het land mogen halen. Welke levende wezens hebben zo’n rijk gevarieerd dieet als wij, mensen? We weten het, de rijkdom is slecht verdeeld en op veel plaatsen vervuilen wij de aarde in plaats van dat wij haar bewerken en verzorgen. Vergeef ons, Heer. Laat ons als uw volgelingen het goede voorbeeld geven. En dat kan alleen als wij uw goede Voorbeeld volgen. Wij leven graag vanuit uw liefde – wij blijven dicht bij u.

Woorden om bij stil te staan (15″9-10)

Zoals de Vader van Mij houdt, houd Ik van jullie. Zorg dat je in mijn liefde blijft en dat doe je door je aan mijn geboden te houden. Want de Vader is van Mij blijven houden, doordat Ik Mij aan zijn geboden heb gehouden. Leef vanuit zijn liefde.

Een lied voor onderweg: Abide With Me – MATT MAHER

ABIDE WITH ME (Matt Maher)

I have a home, eternal home
But for now I walk this broken world
You walked it first, You know our pain
But You show hope can rise again up from the grave

Abide with me, abide with me
Don’t let me fall, and don’t let go
Walk with me and never leave
Ever close, God abide with me

There in the night, Gethsemane
Before the cross, before the nails
Overwhelmed, alone You prayed
You met us in our suffering and bore our shame

Abide with me, abide with me
Don’t let me fall, and don’t let go
Walk with me and never leave
Ever close, God abide with me

Oh love that will not ever let me go
Love that will not ever let me go
You never let me go
Love that will not ever let me go
Oh You never let us go

And up ahead, eternity
We’ll weep no more, we’ll sing for joy, abide with me

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: