search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

22 ~ Ik ben de goede herder

Lezen: Johannes 10:10-21 (NB sla het lezen van deze bijbelteksten niet over, drink uit de bron en niet alleen uit mijn kleine emmertje…)

Beste Johannes,

Het is duidelijk: Jezus blijft Zichzelf voorstellen als IK BEN – ἐγώ εἰμιEgo eimi. Hij is het Brood dat leven geeft, het Licht van de wereld en – om alle mogelijke misverstanden weg te nemen zegt hij onomwonden tegen de Samaritaanse vrouw bij de put: Ik ben de Christus.

Waar mensen Jezus eventueel ook van zouden kunnen beschuldigen, in elk geval niet van onduidelijkheid! En zijn uitspraken roepen dan ook volstrekt tegengestelde reacties op: de mensen geloven de Meester op zijn woord of wijzen hem woedend of onverschillig af. Johannes, zag jij vanaf de eerste ontmoeting Wie Jezus was, is en voor altijd zal zijn?

“Ik ben de goede herder. De goede herder geeft zijn leven voor zijn schapen.”

Deze woorden, Johannes… ze helpen me ook nu door een donkere tijd – je beseft waarschijnlijk niet hoe ze door de eeuwen heen talloze mensen getroost en bemoedigd hebben. IK BEN de Goede Herder. We voelen ons als dwalende schapen, dolende dieren – verloren en kwetsbaar. Wie zal ons leiden uit gevaarlijke omstandigheden, wie zal ons oppakken, onder zijn hoede nemen en weer in veiligheid brengen?

Er zijn mensen die alleen aan zichzelf denken en voor zichzelf zorgen. Zij zijn totaal ongeschikt voor leiding over – en begeleiding van – anderen. Zij falen volledig als hoeder van broers en zussen. Jezus maakt niet te veel woorden vuil aan dergelijke types: “Een ingehuurde knecht laat de schapen in de steek zodra hij een wolf ziet aankomen. Want hij is de herder niet. De schapen zijn niet van hem. De wolf pakt er een en jaagt de andere uiteen. Zoʼn herdersknecht denkt alleen aan zichzelf. Het interesseert hem niet wat er met de schapen gebeurt.” 

Maar zo is onze Heer niet, Johannes – dat maak je wel duidelijk. Hij is werkelijk de Goede Herder. En de schapen die bij hem horen herkennen zijn stem omdat deze helder en vol liefde is. Wie wil er nou niet bij zo’n herder horen?

Ik put ook moed uit de uitspraak van Jezus die je ons hier doorgeeft. Hij vertelt dat hij nog meer schapen heeft en nu hoop ik maar dat zijn staldeuren heel wijd open zwaaien zodat de kudde ontelbaar groot wordt in variatie en omvang. Count me in, dear John!

Goede Herder, we hebben u altijd nodig maar in deze tijd beseffen we dat ten volle. Geef ons rust, voed ons. Leid ons door het donkere dal, bescherm ons met uw stok en staf tegen het kwaad dat van buiten en van binnen ons bedreigt. Wees dicht bij ons, breng ons samen in veiligheid.

Woorden om bij stil te staan (10:16)

Ik heb nog meer schapen, die niet bij deze stal horen. Ik moet zorgen dat die er ook bijkomen. Zij zullen mijn stem horen en dan zal het één kudde zijn met één herder.

Een lied voor onderweg: Shepherd – CROWDER

One comment on “22 ~ Ik ben de goede herder

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: