search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

10 ~ Geen eer van mensen

Lezen: Johannes 5:30-47

Beste Johannes,

Natuurlijk moeten we jouw verslag in één keer lezen – zonder allerlei onderbrekingen. Dat is eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Wij besteden tijd aan allerlei andere zaken – ik moet het eerlijk opbiechten – maar de bijbel blijft maar al te vaak stof vangen op de boekenplank.

Het is niet dat je ons niets boeiends te vertellen hebt. Ik las net een deel van de woorden die Jezus uitsprak tegen de leiders van de tempel – direct na al die commotie over het genezen van een verlamde man op de verplichte vrije dag van Israël: de sabbat. Voor het verband is het belangrijk dat we weten dat Jezus deze woorden op dat moment en in die omstandigheden uitspreekt, anders zou je er nog enorm van schrikken.

Het zijn de schijnheiligen en de betweters die hier de oren gewassen worden. En als ik nu zeg: ‘ach, gelukkig… daar hoor ik niet bij’ – dan loop ik het risico dat ik er juist wél bij hoor. Dus ik luister met aandacht en met enige spanning.

Werken op de sabbat was het ‘vergrijp’ waar Jezus van beschuldigd werd. Hij laat zijn aanklagers nog meer steigeren door te zeggen dat hij gewoon doet wat zijn Vader in de hemel altijd doet: onophoudelijk werken. Je schrijft:

“Omdat Hij dat gezegd had, wilden zij Hem doden. Hij had niet alleen iets gedaan wat volgens hen op de sabbat niet mocht, Hij had nu ook nog God zijn eigen Vader genoemd. Daarmee beweerde Hij dus aan God gelijk te zijn.”

Het is niet dat Jezus daarna terugkrabbelt en zijn woorden voorzichtigheidshalve wat afzwakt. In tegendeel – hij vereenzelvigt zich volledig met zijn Vader: “Wie de Zoon niet eert, eert ook de Vader niet die Hem gestuurd heeft…” en: “De Vader heeft leven in Zichzelf. Hij heeft deze macht ook aan zijn Zoon gegeven, zodat Hij ook leven in Zichzelf heeft. Ook gaf Hij Hem de macht om recht te spreken over de mensen omdat Hij de Mensenzoon geworden is.”

Deze woorden zijn moeilijk mis te verstaan. Jezus maakt hier weinig vrienden, maar hij was ook niet uit op het winnen van populariteitsprijzen en had de eer van deze ‘deskundigen’ niet nodig. Hij vertelt zijn religieuze tegenstanders dat hij één met de Vader is en in mensengedaante op aarde is gekomen. Ook beweert hij dat hij leven in Zichzelf heeft en dat hij op een dag over de mensheid recht zal spreken. Dat zijn geen woorden van een eenvoudige sterveling. Als dit niet de waarheid is, dan is het onvergefelijke grootspraak. En helaas denken Jezus’ verblinde tegenstanders dat laatste.

Johannes, dit is werkelijk ongelofelijk. Deze mensen hebben zich jarenlang door alle heilige boekrollen heen gewerkt, lappen tekst uit het hoofd geleerd, maar nu ze oog in oog met de beloofde Messias, de levende Waarheid staan, herkennen en erkennen ze hem niet! Ze zijn blijkbaar vooral gehecht aan hun eigen inzichten, hun eigen posities en eer. Met zo’n houding zal al hun kennis waardeloos blijken in het licht van Gods eeuwigheid.

Heer Jezus! U zegt: “Ik kan niets uit Mijzelf doen. Ik oordeel zoals God het Mij zegt. Mijn oordeel is eerlijk en rechtvaardig. Het gaat Mij niet om wat Ik wil maar om wat God wil, want Hij heeft Mij gestuurd.” Als dit waar is – en dat willen wij graag geloven – dan is dit van het allergrootste belang. U deed alleen wat de Vader wil, wij willen op onze beurt graag doen wat u wilt. Niemand kent ons beter, niemand heeft het beter met ons voor. Zonder u stellen we niets voor en blijven we nergens!

Woorden om bij stil te staan (5:39,40)

U leest in de boeken van Mozes en de profeten omdat u denkt daarin eeuwig leven te vinden. Al die boeken getuigen over Mij. En toch wilt u niet bij Mij komen om eeuwig leven te vinden.

Een lied voor onderweg: Nothing Without You – UNITED PURSUIT feat. WILL REAGAN

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: