search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

08 ~ De diepere betekenis

Lezen: Johannes 4:43-54

Beste Johannes,

Je hebt ons verteld dat Jezus door Samaria moest gaan en dat hij op verzoek van de Samaritanen twee dagen bij hen te gast bleef. Jezus was bereid om dwars door bergachtig gebied te lopen en mensen te ontmoeten die door zijn volksgenoten uitgesloten en vermeden werden. Dat niet alleen, hij won het hart van een vrouw en overtuigde daarna grote aantallen Samaritanen. Later roept Jezus zijn leerlingen op om de waarheid over hem bekend te maken aan de mensen in Jeruzalem en ook in Judea en Samaria, en zelfs tot in de verste uithoeken van de wereld. Uit deze woorden spreekt dat Samaria door Jezus werd gerekend tot het eerste zendingsgebied – deze mensen werden door hem niet beschouwd als tweederangsburgers.

Vlak hiervoor vertel je ons dat nog veel meer Samaritanen gewonnen werden voor en door Jezus: ‘Wij geloven nu ook in Hem,’ zeiden zij tegen de vrouw, ‘maar niet alleen door wat u ons hebt verteld. We hebben Hem nu zelf gehoord en weten dat Hij werkelijk de Redder van de wereld is.’

Was er een spectaculair wonder nodig om deze hoofden en harten voor Jezus te winnen? Uit jouw woorden blijkt duidelijk dat de mensen overtuigd werden door het getuigenis van de vrouw en door het feit dat Jezus details over haar wist die hij menselijk gesproken niet kon weten. Dat mag een wonder heten, maar het is niet van het niveau ‘water veranderen in wijn’…

Bij jou zijn wonderen bovenal ‘tekenen’. Het zijn geen kunstjes, geen stunts. Elk wonder heeft een diepere betekenis, geeft ons sleutels om na te denken over wie Jezus is en wat hij hier voor ons kwam doen.

In zijn eigen woongebied, rond het meer van Galilea, kwamen mensen naar Jezus om ‘de wonderdoener’ in actie te zien. Hun belangstelling was oppervlakkig en onbestendig. Je vertelt ons ook dat Jezus zei dat hij in zijn eigen land niet erkend en geëerd werd.

En nu is daar plotseling die hoge ambtenaar uit Kapernaum die ook gehoord heeft over ‘Jezus de wonderdoener’. Hij had een doodzieke zoon en kwam bij de Meester om zijn hulp in te roepen. Jezus blijkt bereid om op verzoeken van mensen in te gaan – je vertelde ons over het verzoek van zijn moeder op de bruiloft te Kana, maar ik denk nu ook aan het verzoek van de Samaritanen om langer bij hen te blijven. En nu is daar een man in nood die de Redder komt opzoeken met het verzoek om ogenblikkelijk met hem mee te gaan. En Jezus helpt de bezorgde vader door diens zoon op afstand te genezen. Dat mag met recht een wonder heten!

Maar wat is hier het teken, de diepere betekenis van deze uitzonderlijke gebeurtenis, Johannes? Daar denk ik nu over na. Volgens mij laat je ons zien dat Jezus zich niet door aardse scheidslijnen of afstanden laat tegenhouden. Niet door landsgrenzen, maar ook niet door allerlei categorieën die wij als kleine mensjes bedenken en in stand proberen te houden.

Woorden om bij stil te staan (4:53)

Hij en al zijn huisgenoten kwamen tot het geloof dat Jezus inderdaad de Christus was. Dit was het tweede wonder dat Jezus deed toen Hij uit Judea naar Galilea was gekomen.

Lieve Heer, er zijn geen grenzen aan uw macht. Uw liefde voor mensen gaat zo ver dat u zichzelf prijsgeeft. U wint het hart van een vrouw die op afstand werd gehouden en door anderen werd afgewezen. U geeft toe aan het verlangen van mensen en waardeert hun gastvrijheid. U ziet de pijn en nood van een hoge ambtenaar ‘die voor de vijand werkte’ maar eerst en vooral een wanhopige, doodongeruste vader was. U bent goed en machtig genoeg om zijn geloof op afstand liefdevol te beantwoorden. Ook daarom houden we van u!

Een lied voor onderweg: Rescue – Lauren Daigle

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: