search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

07 ~ Zonder omweg

Lezen: Johannes 4:1-42

Beste Johannes,

Gisteren dachten we nog even dat Jezus door zelf te dopen persoonlijk de concurrentie aanging met Johannes de Doper, maar vandaag neem je dat misverstand direct uit de wereld. Jezus liet het dopen aan zijn leerlingen over. Je vertelt ons dat Jezus juist moeilijkheden uit de weg ging door uit dit gebied te vertrekken.

Source map here

Jezus verliet Judea om naar Galilea te gaan. Lopend, dwars door bergachtig gebied. Als ik naar een landkaartje kijk dan voert de kortste route dwars door Samaria, maar dat is nog altijd een afstand van zo’n 80 kilometer. Bij elkaar ruim 13 uur wandeltijd – ik heb het even opgezocht. Verderop schrijf je terloops: ‘Joden gaan niet met Samaritanen om’. Ik heb begrepen dat jouw volksgenoten een enorme omweg maakten om het Samaritaanse gebied te ontlopen. Jezus had daar kennelijk geen boodschap aan en moest juist door dit gebied trekken!

De meeste grenzen zijn bedacht door mensen. Jezus stoort zich daar gelukkig niet aan! Ik vind het belangrijk om daar even rustig bij stil te staan, Johannes. In onze tijd zijn we grenzen plotseling weer heel belangrijk gaan vinden en willen we ‘vreemdelingen’ ook weer buiten sluiten.

Over grenzen en vooroordelen gesproken… Een man ontmoet een vrouw bij de waterput. De verhalen uit het oude testament roepen gelijk het beeld op van een plaats waar een man een huwbare vrouw kan ontmoeten. Je hoeft dat er niet eens bij te vermelden… je hebt onze aandacht al. In onze tijd is het gebruikelijk dat je een vrouw iets te drinken aanbiedt, maar Jezus doet alles anders. Hij vraagt de vrouw iets te drinken – moe als hij is van zijn lange wandeltocht.

‘Ik ben een Samaritaanse en U bent een Jood. Welke Jood vraagt een Samaritaanse nu iets te drinken?’ Goede vraag. En met de rest van dit gesprek heb je ons op het puntje van onze stoel, Johannes. Dit ging ergens over! Jezus had een boodschap aan vrouwen en hij doorbreekt de grenzen.

Was jij een van de leerlingen die terugkwam met eten uit de stad? Hoe dan ook, het kan niet anders of Jezus heeft je na afloop pas verteld waar dat gesprek bij de bron van Jakob precies over ging. En het moment waarop jullie arriveren is goed gekozen… juist dan deelt Jezus na een theologisch gesprek zonder omweg mee: IK BEN DE CHRISTUS.

Hoorde je hem dat zo zeggen, Johannes? Waar schrok je het meest van… van die Samaritaanse vrouw of van deze ondubbelzinnige mededeling?

Een vrouw… Een Samaritaanse vrouw… Een vrouw met een zekere reputatie – dat was best spannend hè? Al weten wij niet of zij 5 keer bij een man is vertrokken of door 5 verschillende kerels is gedumpt. Het zou mij niet verbazen als dat laatste het geval was… Hoe dan ook, Jezus is vol van liefde en genade voor deze vrouw, ik vind dat ontroerend mooi. Hij neemt haar vragen serieus, heeft aandacht voor haar pijn en wint haar hart. Ze is zelfs zo onder de indruk dat ze haar waterkruik achterlaat (oog voor detail, Johannes!) en al haar volksgenoten direct gaat vertellen dat ze de Messias gevonden heeft.

De eerste evangelist was een vrouw. Moest jij daar ook om lachen? En liet Jezus een grote glimlach zien toen jullie totaal verbouwereerd aan kwamen lopen?

Heer Jezus, uw aanspreektitel geeft aan dat u Meester bent, maar u bent in alle opzichten een Heer. Wat mooi om te lezen hoe u met deze vrouw omgaat. Ons hart heeft u daarmee ook gewonnen.

Woorden om bij stil te staan (4:13,14)

‘Wie van het water uit deze put drinkt, krijgt weer dorst. Maar wie van het water drinkt dat Ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Dat water zal in hem als een fontein worden, waaruit eeuwig leven voortkomt.’ 

Een lied voor onderweg: Holy Water – WE THE KINGDOM

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: