search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Kijken wie er wint

Van twaalf tot drie uur hing er een dichte duisternis over het hele land. Om ongeveer drie uur riep Jezus: ‘Eli, Eli, lama sabachtani?’ Dat betekent: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?’ Sommigen van de mensen die daar stonden, hadden het niet goed verstaan. Zij dachten dat Hij om Elia riep. Een van hen haalde vlug een spons, liet er zure wijn intrekken en stak die op een stok. Hij hield die omhoog en liet Jezus ervan drinken. Maar de anderen zeiden: ‘Wacht! Laten we eens zien of Elia Hem komt redden.’ (Mattheüs 27:45-49 Het Boek)

Het licht dat bij de schepping tevoorschijn werd geroepen, was op deze dag opgeslokt door diepe duisternis. Als nu nog niet duidelijk was dat Jezus totaal verloren had, wat moest er dan nog meer gebeuren?

De haatdragende mensen die in het donker naar dit schouwspel tuurden dachten dat ze de winst hadden binnengehaald. “Wacht, hij roept iets”, zei een van hen. “Volgens mij vraagt hij hulp aan Elia!”, beweerde iemand. “Laten we eens zien of die hem te hulp schiet.”

Maar Jezus riep tot God. En zijn kreet was niet zomaar een hulproep, het was een uiting van diepe eenzaamheid en onpeilbaar verdriet. Nooit had Jezus los van zijn Vader geleefd, nu ervaarde hij de totale godverlatenheid. Donkerder kan het niet worden.

In de tuin van Gethsémané had Jezus tegen deze duisternis opgezien. Hij had bittere tranen gehuild en de angst liet hem volgens Lucas zelfs grote druppels bloed zweten – een zeldzaam verschijnsel dat kan optreden bij extreme stress.

Tot driemaal had Jezus zijn Vader gevraagd of er echt geen andere oplossing was. Kennelijk niet. Jezus bleef gehoorzaam. Hij maakte zijn drie leerlingen wakker – die na de eerste pijnlijke vraag (‘Konden jullie niet een uur met Mij wakker blijven?’) – opnieuw door slaap waren overmand.

Bij het kruis van Jezus lijkt het erop dat God ook slaapt. De Zoon kan nog zo hard om zijn Vader schreeuwen – het licht gaat nu niet aan. De omstanders laten hun onbenul zien en bieden Jezus een spons met zure wijn. Het beeld is compleet – het licht is uit, de tranen zijn bitter, de druiven zijn zuur.

Er zijn uitleggers die denken dat de omstanders Jezus verkeerd hebben verstaan, er zijn er ook die menen dat ze hem wel begrepen maar de spot met hem dreven. Hoe het ook zij, Jezus riep niet zomaar iets in zijn wanhoop. Zijn woorden vormen een echo van deze woorden van koning David:

O God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten? Ik schreeuw om uitkomst, maar die is ver van mij. Ik huil om hulp. (Psalm 2:2)

Mocht je op donkere momenten in je leven denken dat de hemel op slot zit en dat God geen gehoor geeft – je bevindt je dan in koninklijk gezelschap. Houd vol, vrees niet, het licht komt stralend terug. Eens kijken wie hier wint!

Maar op deze dag van de kruisiging is het nog aardedonker. De duisternis haalt op Golgotha een schijnoverwinning. Wacht maar tot de hemel weer spreekt. Er zal weer Licht zijn – een nieuwe schepping.

Het Woord brengt licht. Maar er zijn veel donkere pagina’s die een duister decor bieden. Tegen die sombere achtergrond straalt de Morgenster helder en schitterend. Gods perfecte Diamant snijdt hier de duisternis finaal aan flarden. Met zijn armen en voeten vastgespijkerd aan het hout. Mijn Heer!

Blogpost geschreven als bijdrage aan Maand van de Bijbel. Voel je vrij om deze teksten met bronvermelding te delen, maar gebruik daarbij steeds de hashtag #MVDBblogs ZIE LINKS NAAR ANDERE BLOGS HIER

THE CROSS MADE THE CHANGE – COMMON HYMNAL

When they saw Jesus, they saw a teenage mother
They saw an unbelieving brother, just a man in poverty
But when I see Jesus, I see the sovereign and a savior
I see the healer of the nations, I see the stone rolled away

Nobody thought that this son of sorrows
Would be broken for love to fix our tomorrows

CHORUS
But it’s the cross that made the change
It’s the cross that made the change
And I’ll let everybody know
That it’s the cross that made the change

When they saw Jesus, they saw a rebel and a problem
They did everything to stop him, even put him on a tree
But I when see Jesus, I see the sovereign and the savior
I see the healer of the nations, I see the glory from Galilee

Now when we see Jesus we become like Jesus
When we know how he sees us, we will never be the same

Written by Justin Gray (BMI), Kevin Dailey (SESAC), Aaron Strumpell (ASCAP) © 2018 Common Hymnal Digital (BMI), Every Nation Songcasting (BMI), Common Hymnal Online (SESAC), Kip Central (SESAC), Common Hymnal Publishing (ASCAP), Thirsty Dirt Records (ASCAP) (admin by CapitolCMGPublishing.com). CCLI 7123291.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: