search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Ruwe diamanten

Jezus, Zoon van God en mensenzoon, heeft de ultieme eenzaamheid meegemaakt. Hij heeft wanhopig gebeden en gehuild en hij is doodsbang geweest. Juist toen hij zelf steun nodig had lieten zijn beste vrienden hem in de steek. Hoe pijnlijk is dat? Dit lied gaat over de Heelmeester die weet wat geestelijk en lichamelijk lijden is – de man van smarten die afwijzing, vernedering en helse pijn aan den lijve heeft ondervonden. Niemand was er toen voor hem maar hij is er nu wel altijd voor jou. Roep hem aan in je nood, vertrouw hem met je angst en pijn. Hij is slechts een zucht bij je vandaan en blijft altijd wakker voor jou.

Diezelfde avond ging Jezus met hen naar Gethsémané, een tuin op de Olijfberg. ‘Blijf hier zitten,’ zei Hij tegen hen. ‘Ik ga wat verderop om te bidden.’ Hij nam alleen Petrus, Jakobus en Johannes mee. Hij begon angstig en onrustig te worden en zei: ‘Mijn hart breekt van verdriet. Blijf hier met Mij waken.’ Hij ging een paar stappen verderop en knielde met zijn gezicht op de grond en bad: ‘Vader! Als het mogelijk is, laat deze beker dan aan Mij voorbijgaan. Maar niet wat Ik wil moet gebeuren, maar wat U wilt.’ Hij ging terug naar zijn drie leerlingen en zag dat zij in slaap waren gevallen. ‘Petrus,’ zei Hij. ‘Konden jullie niet een uur met Mij wakker blijven? (Mattheüs 26:36-40 Het Boek)

Jezus bezwijkt onder het gewicht van het kruis. Ik ben zo blij dat er iemand was die hem hielp dragen – Simon van Cyrene – als aangewezen vrijwilliger. Misschien had Jezus gemakkelijk engelen uit de hemel kunnen laten komen om hem te helpen. Maar er kwam een eenvoudig mens die een deel van zijn last droeg. Niet uit eigen wil… maar wat zegt het dat zelfs Jezus hulp nodig had en zich LIET helpen? (Foto van mij, detail kruisweg – beeldengroep Karel Gomes in bijbelse tuin Hoofddorp)

Tijdens het lezen over het leven van Jezus ben ik regelmatig trots. Niet op mezelf, daar is niet zoveel reden voor, maar op Jezus’ vrienden. Neem iemand als Petrus. Een man van graniet. Hij had z’n vissersbestaan opgegeven en persoonlijke offers gebracht om met Jezus mee te gaan. Als de nood aan de man was, kon je op Petrus bouwen. Hij had vaak al een idee wat er moest gebeuren en aarzelde niet om handelend op te treden. Hij was degene die uit de boot durfde te stappen – zo over de golven richting Jezus. Tegelijkertijd was die daadkracht ook zijn probleem, want niet elke actie of reactie was weldoordacht. Uiteindelijk liet hij Jezus zelfs lelijk in de steek door driemaal achtereen te ontkennen dat hij ook een van zijn vrienden was. Dan voel ik eerlijk gezegd geen trots maar plaatsvervangende schaamte. Gelukkig kwam het daarna weer goed.

Jakobus en Johannes kregen van Jezus de bijnaam ‘zonen van de donder’. Dat moeten toch ook sterke karakters geweest zijn. Misschien heeft hun bijnaam iets te maken met opvliegendheid, met de neiging om bliksemsnel te oordelen. Die gedachte is niet uit de lucht gegrepen. Lees maar wat deze broers aan Jezus vroegen toen Samaritanen zich ongastvrij hadden getoond:

Op een dag stuurde Hij enkele mannen vooruit naar een Samaritaans dorp om onderdak voor Hem te zoeken. Maar de mensen daar wilden niets te maken hebben met iemand die naar Jeruzalem ging. Toen Jakobus en Johannes dit hoorden, vroegen zij Jezus: ‘Meester, vindt U het goed dat wij vuur van de hemel laten komen om die mensen te verbranden?’ Jezus keerde Zich om en zei dat zij zich moesten schamen. Daarna ging Hij verder naar een ander dorp. (Lucas 9:52-56 Het Boek)

Jezus had deze mannen zelf uitgekozen en natuurlijk wist hij toen al dat dit ruwe diamanten waren. Er moest nog aardig wat gehakt en geslepen worden. De drie mannen vormden de inner cirle, de vrienden die direct rond Jezus stonden. Hoe pijnlijk is het dat juist zij het niet konden opbrengen om wakker te blijven voor hun Heer.

Volgens de overlevering was er een vrouw uit Jeruzalem, Veronica genaamd, die Jezus een doek aanbood om zijn betraande en bebloede gezicht schoon te vegen. Ik hoop dat het waar is. Ik geloof in elk geval dat er veel lieve, dappere vrouwen waren die met Jezus huilden en zo dicht mogelijk bij hem in de buurt wilden blijven. Een man bij wie je nog altijd veilig bent, een man die je liefde en vertrouwen meer dan waard is. Het waren vrouwen die als eersten liefde, troost en erkenning kregen toen Jezus als aangekondigd maar toch onverwacht opstond uit de dood. (Mijn foto – detail kruisweg beeldengroep van Karel Gomes in bijbelse tuin Hoofddorp)

De mindere momenten van Jezus’ volgelingen worden niet verzwegen. Jezus was perfect, maar zijn vrienden waren dat zeker niet. Ik voel geen behoefte een oordeel over hen uit te spreken, want wie ben ik dan wel? Ik ken mijn eigen harde en scherpe karaktertrekken en vraag me af wat er bij mij allemaal nog moet worden weggehakt en afgeslepen voordat ik eindelijk voluit kan schitteren voor Jezus.

Mensen die uit liefde en respect iets voor Jezus deden op een moment dat er op het oog alles te verliezen en niets meer te winnen was… Jozef van Arimathea, Nicodemus en (ik denk) Maria van Magdala ontfermden zich liefdevol over Jezus’ levenloze lichaam en zorgden ervoor dat hij in elk geval een waardige begrafenis kreeg. Ontroerend mooie beelden van Karel Gomes. Het doet me zo goed dat er handen waren die zich naar Jezus hebben uitgestrekt. Alle zorgzame artsen, verplegers, hulpverleners en tal van mensen die anderen bijstaan in verlies en verdriet… worden wat mij betreft geëerd met deze beelden. (Fotocollage van mij, beelden van Karel Gomes, bijbelse tuin Hoofddorp).

Jennifer Knapp – Diamond in the rough

As a little girl I came down to the water
With a little stone in my hand
And it would shimmer and sing
And I knew everything

In a little while I got steeped in authority
Heaven only knows what went wrong
When there is nothing so cruel
Than to bury that jewel when it was mine all along
And I’m gonna find it

You’re shining, I can see you
You’re smiling, that’s enough well
I’m holding onto you, like a diamond in the rough
Like a diamond in the rough

Every now and then I can see that I am getting somewhere
Where I have to go is so deep
I was angry back then, and you know I still am
I have lost too much sleep and I’m gonna find it

You’re shining, I can see you
You’re smiling, that’s enough well
I’m holding onto you, like a diamond in the rough
Like a diamond in the rough

Snake’s in the grass better step on the gas
In my dreams I go down by the water
With a little girl in my arms and we shimmer and sing
And we know everything
As a little girl I came down

You’re shining, I can see you
You’re smiling, that’s enough well
I’m holding onto you, like a diamond in the rough
Like a diamond in the rough

Source: LyricFind Songwriters: John Leventhal / Shawn Colvin – Diamond in the Rough lyrics © Warner Chappell Music, Inc

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: