search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Hoge C

Stem af op de hoge C

Op een dag, toen Jezus zag dat er weer veel mensen gekomen waren, liep Hij de berg op en ging zitten. Zijn leerlingen kwamen bij Hem. Hij onderwees hun: (…) Als u alleen maar houdt van mensen die ook van u houden, krijgt u geen beloning. Dat doen zelfs bedriegers. Als u alleen maar vriendelijk bent voor uw vrienden, doet u niets bijzonders. Dat doet immers iedereen. Wees volmaakt, zoals ook uw hemelse Vader volmaakt is.’’ (Mattheüs 5:1,2 en 46-48 Het Boek)

Jezus is de vervulling van de Wet. Hij is de eerste van de nieuwe scheppingsorde en maakt bovenop een berg de bijgewerkte spelregels bekend. Deze regels worden in mensenharten geschreven.

‘Wees volmaakt, zoals ook uw hemelse Vader volmaakt is’… Is dat haalbaar?

Blader terug naar Leviticus 19:2: “U moet heilig zijn, want Ik, de Here, uw God, ben heilig.” Gedroegen de Israëlieten zich als volmaakte heiligen? Ik meen van niet. Maar zij blijven Gods volk, door hem geheiligd (=apart gezet voor een speciaal doel).

Het woord teleios dat in de Bergrede gebruikt wordt voor ‘volmaakt’ betekent ‘volgroeid’ of ‘compleet’. Jakobus gebruikt hetzelfde woord: “Als uw geduld (dan) volgroeid is, zult u zelf volgroeid zijn, alles aankunnen en een sterk en zuiver karakter hebben.” (Jakobus 1:2-4)

Jezus legt de lat hemelhoog, maar het gaat om een groeiproces. Niet dat het houden van de oudtestamentische Wet eenvoudig was, maar voor het koninkrijk van Jezus ligt de lat hoger: “Denk niet dat Ik ben gekomen om de wetten van Mozes en de woorden van de profeten af te schaffen. Ik ben juist gekomen om er de volle betekenis aan te geven.” (v. 17)

Jezus citeert uit het oude verbond en geeft daarbij steeds een upgrade: “De wet van Mozes zegt: ‘U mag geen overspel plegen.’ Maar Ik zeg: wie met begerige ogen naar een vrouw kijkt, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.” (v. 27, 28) Oké, ik ben af. Alleen al op grond van deze aangescherpte verordening. Hoe kan ik ooit naar een aantrekkelijke vrouw kijken zonder haar een moment te begeren?

In de bijbel worden mensen beschreven met allerlei tekortkomingen en nare karaktertrekjes. Toch worden zij vaak ‘heilig’ verklaard.

Jezus heeft zijn Bergrede niet uitgesproken om ons te ontmoedigen. Hij laat zijn zuivere hoge C klinken waarop wij mogen afstemmen.

De wetgeving van Mozes is een massief fundament, Jezus’ Bergrede is het koninklijke paleis dat daarop langzaam verrijst. Maar de bouw vergt veel tijd – kom niet met afbrekende kritiek. Alles staat nog in de steigers en de grondverf. Zet een bouwhelm op en draag schoenen met stalen neuzen. Stap voorzichtig dat bouwterrein op. Struikel niet over rondslingerende materialen en groet de bouwvakkers. Vergaap je aan de schoonheid van Gods spiegelzalen in aanbouw en ontdek hoe schitterend het straks wordt.

Mocht je nog iets zien dat voor verbetering vatbaar is, dan heeft dat ongetwijfeld met zelfreflectie te maken. Houd geloof, heb geduld – ook aan jou wordt hard gewerkt.

Wrestlin’ with God, I don’t really want to wrestle
Man, it’s really lifelike, everything in my life (stretch my hands to You)
Arguing with my dad, and he said, “It ain’t Christ-like”
~ Kanye West

Blogpost geschreven als bijdrage aan Maand van de Bijbel. Voel je vrij om deze teksten met bronvermelding te delen, maar gebruik daarbij steeds de hashtag #MVDBblogs ZIE LINKS NAAR ANDERE BLOGS HIER

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: