search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Hoogtevrees en faalangst

Mozes beklom de berg om God te ontmoeten en de Here riep hem vanaf de berg en zei: ‘Geef deze opdrachten door aan het volk Israël. Zeg hun: “U hebt gezien wat Ik met de Egyptenaren heb gedaan en hoe Ik u bij Mij heb gebracht, zoals een arend zijn jong op zijn rug meeneemt. Als u Mij gehoorzaamt en uw deel van ons verbond naleeft, zult u mijn eigendom zijn tussen alle andere volken, want de hele aarde is mijn bezit. U zult een koninkrijk van priesters van God en een heilig volk zijn.” Vertel dit aan de Israëlieten.’ (Exodus 19:3-6 Het Boek)

Toen verklaarde de Here: ‘Ik ben de Here, uw God, die u uit de slavernij in Egypte heeft bevrijd. (Exodus 20:1 Het Boek)

Op de Sinaï hield de Allerhoogste zijn topontmoetingen met Mozes. Je kunt in Exodus proberen mee te tellen en dan lijkt het erop dat Mozes deze berg zo’n 8 maal op- en afging.

Feitelijk kun je Mozes beschouwen als diplomaat tussen hemel en aarde. De man die tegen een confrontatie met farao opzag, sterk twijfelde aan zijn eigen geschiktheid, klimt bij herhaling zo’n 2000 meter omhoog om God te ontmoeten.

Je hoort wel zeggen: “Ik ben niet gelovig maar ik houd me wel aan de tien geboden.” Ik wil niemand in verlegenheid brengen, maar noem die tien geboden dan eens op…

God staat boven alles, je mag geen afgoden vereren. Je blijft met je vingers van de vrouw en de spullen van een ander af (in die tijd betrof dat met hetzelfde gemak ook slaven). Moord niet, lieg en bedrieg niet, heb heilig ontzag voor Gods naam, houd de rustdag. Respecteer je ouders.

Let op: er bestaan joodse, katholieke en protestantse versies en interpretaties van de tien geboden.

De tien geboden zijn een eigen leven gaan leiden, maar wie Exodus leest (en de wetboeken die daarop volgen) ziet dat de wetgeving veel omvangrijker en gedetailleerder was. Ik krijg het zelf nogal benauwd bij Mozes’ topontmoeting en ga al lezend enorm verlangen naar een bergtopervaring van geheel andere orde: de Bergrede van Jezus. (Mattheus 5, 6 en 7)

Wetteloos leven is verschrikkelijk. In elk geval stellen de oudtestamentische voorschriften paal en perk aan allerlei vormen van onrecht, waaronder eigenrichting en bloedwraak. Daarom is het joodse volk zo blij met de Wet – ze hebben er zelfs een speciaal feest voor: Simchat Thora (=vreugde der Wet).     

Op de berg Sinaï was Gods verschijning een angstaanjagende gebeurtenis. Duidelijk ook bedoeld om te imponeren en te tonen dat dit een ernstige zaak was. Bovendien werd met al dat gedonder en gebliksem een soort dekkingsvuur aan Mozes geboden: het volk moest ook ontzag voor hem krijgen. God zelf hult zich daarbij in duisternis, lezen we – opvallend genoeg – in Exodus 19:21.

Het is ongelofelijk lang geleden en vandaag kijken wij met een hoofd vol vraagtekens naar deze teksten. Zelf haal ik moed uit onderstaande verklaring, afkomstig uit het nieuwe testament. Jezus biedt het complete beeld van God – een enorme geruststelling voor wie door al dat gedonder en gebliksem hoogtevrees of faalangst heeft opgelopen.

Want Mozes heeft ons ooit de wet gegeven, maar Jezus Christus bracht ons genade en waarheid. (Johannes 1:17 Het Boek)

One comment on “Hoogtevrees en faalangst

  1. Judith schreef:

    Iedere keer weer fijn om te lezen! Inspirerend! Dank.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: