search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Ik ben toch bij je

‘Maar dat kan ik helemaal niet, daar ben ik helemaal niet geschikt voor,’ stamelde Mozes. God zei: ‘Ik ben toch bij u! Dit is het bewijs dat Ik degene ben die u heeft gezonden: als u het volk uit Egypte hebt weggeleid, zult u God op deze berg aanbidden!’ Maar Mozes vroeg: ‘Als ik naar de Israëlieten ga en hun zeg dat de God van hun voorouders mij heeft gestuurd, zullen zij vragen: “Over welke God heb je het?” Wat moet ik dan antwoorden?’ ‘Zijn naam is: Ik ben die Ik ben,’ was het antwoord. ‘Zeg maar tegen hen: “Ik Ben” heeft mij gestuurd! Ja, zeg hun: “De Here, de God van jullie voorouders, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob, die heeft mij naar jullie toegestuurd”. De naam Here zal Ik voortaan dragen en zo zal elke generatie Mij noemen.’ (Exodus 3:11-15 Het Boek)

De maker van ruimtetijd (want ruimte en tijd staan niet los van elkaar) is niet gevangen in de wetten die hij zelf heeft gemaakt. Over welke God hebben we het? Er is er maar één, al worden er talloze aanbeden, laat je niets wijsmaken.

De God van Abraham, Isaak en Jacob is ook onze God. Ik heb de neiging hem met sterke argumenten te bewijzen, ik voel de drang om je kennis met hem te laten maken – maar: wie ben ik dan wel en hoe zou ik dat ooit kunnen? Liefde moet je toelaten, liefde kan zich aan niemand opdringen.

Hij is de Schepper waarover ik gelezen heb, de God van horen zeggen, de Heer van mijn voorouders. Maar inmiddels praat ik ook uit eigen ervaring en buig ik mijn knieën voor de Allerhoogste die was, die is en die er altijd zal zijn. Je hoeft mij niet te geloven, maar ik heb te veel meegemaakt om hem te kunnen ontkennen of verloochenen. Liefde! Ik ben verkocht.

God, wie ben ik om in uw naam te spreken? Wie zal er geloof hechten aan wat een machteloze man zegt?

“Ik ben toch bij je”

Ach ja, Heer, dat is ook zo.

JHWH. De onnoembare naam. IK BEN heeft geen begin en kent geen einde. Tijd en ruimte heeft hij in zijn hand, het universum explodeert en schittert door zijn ontzagwekkende majesteit en onbegrensde scheppingskracht. En ergens in de onmetelijke diepe duisternis draait nog altijd die kleine blauwe parel rond een stralende ster. Gebroken en gebarsten, een nieuwe was- en poetsbeurt is onvoldoende, een beetje renoveren volstaat niet, we hebben een totale recreatie nodig. Laat het gebeuren Heer, laat het met mij gebeuren.

Doe het, God. Laat ons als herboren mensen deel van uw nieuwe schepping zijn. Laat ons de machten van de duisternis in uw naam tot de orde roepen. Ons diep ontzag voor u voedt onze heilige verontwaardiging over onrecht, misbruik en onderdrukking – vooral al het kwaad dat zogenaamd in uw naam wordt uitgevoerd en goedgepraat.

Met knikkende knieën en een droge mond nemen wij het woord – want wie zijn wij dan wel – maar ook met de zegen en het gezag van IK BEN – de God die schitterend kan winnen door geweldig te verliezen. Alleen Liefde kan dat.

Blogpost geschreven als bijdrage aan Maand van de Bijbel. Voel je vrij om deze teksten met bronvermelding te delen, maar gebruik daarbij steeds de hashtag #MVDBblogs ZIE LINKS NAAR ANDERE BLOGS HIER

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: