search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Daily Audio Bible

Daily Audio Bible is tot dusver mijn ontdekking van 2020.

http://www.dailyaudiobible.com

ROLWISSELING

Door omstandigheden heb ik nu veel tijd om te lezen en te luisteren. Thuis leest onze jongste dochter elke avond aan tafel een hoofdstuk voor uit de Bijbel – gewoon vanaf Genesis 1. Ik houd al zielsveel van haar, maar dit initiatief maakt dat bepaald niet minder! De rollen zijn behoorlijk omgekeerd – ik leer te luisteren naar mijn volwassen jongste dochter die me een spiegel voorhoudt en de juiste vragen stelt. (Juiste vragen leiden tot correcte antwoorden en de moeilijkste vragen kunnen eerbiedig op een antwoord wachten).

Het leeslintje ligt nu bij 2 Samuel 18, dus we zijn aardig onderweg. Dit is een mooie gezamenlijke reis, al verzucht ik regelmatig: “Wanneer zijn we eindelijk bij Jezus in het nieuwe testament?”

BLOEDHEKEL

De verhalen die ik inmiddels allemaal wel eens gelezen of gehoord heb, zijn soms te heftig, te wonderlijk en voor mij regelmatig ‘moreel onverteerbaar’. De Bijbel is geen braaf boek, het is een bibliotheek met alle genres die je bedenken kunt – waaronder erotiek en horror (ik heb een bloedhekel aan horror). Ik voel vaak protest opborrelen – en dat zegt natuurlijk ook veel over mij. Tegelijkertijd is dit een fascinerend avontuur dat je regelmatig de adem beneemt, dat je door vreemde landschappen en bizarre gebeurtenissen sleept en je voor korte tijd uit je hedendaagse leventje lostrekt. Je gaat beseffen hoe bevoorrecht we zijn in onze tijd en cultuur!

LESSEN

Zeker, er is meer dan genoeg om je vandaag zorgen over te maken en elk mens gaat door donkere dagen en zware periodes heen (tell me about it) en sommigen van ons krijgen het werkelijk ongenadig hard voor hun kiezen. Ik verbaas me over de kracht van mensen, over hun uithoudingsvermogen en onverwoestbare geloof. Ook daar leer ik lessen (in bescheidenheid, geloof, hoop en liefde) van.

VOORLIJK

We zijn vandaag niet alleen onderweg. We sluiten bovendien aan bij een lange stoet van nomaden en pelgrims die in de tijd voor ons uit zijn gegaan. Want zó kun je ook naar de menselijke geschiedenis kijken: de mannen en vrouwen vóór ons hebben hun levens al geleefd en hun doelen al bereikt – of gemist. Ze zijn niet achterlijk maar voorlijk! We kunnen dankzij hen inzicht verwerven en leren, en vaak ook moed putten uit de kracht van verhalen over strijd, hoop, liefde en vertrouwen.

KINDERLIJKE BEREIDHEID

De Daily Audio Bible maakt het aangenaam en relatief eenvoudig om aan de lange voetreis door de Bijbel te beginnen. Misschien vind je jezelf helemaal niet zo ‘gelovig’ en mogelijk denk je: waar heeft die gast het in ’s hemelsnaam over? Ik begrijp het. Maar ook dan daag ik je uit om naar deze verhalen, voorschriften, geschiedenissen, gedichten, klaagzangen, levenslessen en woorden van wijsheid te luisteren. Met je volle verstand, maar alsjeblieft óók met een open hart en een kinderlijke bereidheid om te onderzoeken, te ervaren en te leren. Dit alles in het besef dat je slechts één enkel reizigertje bent in een onafzienbare karavaan van strijders en sukkels, haatzaaiers en minnaars, standvastigen en struikelaars, helden en lafbekken, schatten en schurken, dwazen en wijzen, groten en kleinen – die vaak ook nog eens van rol wisselen.

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “De Bijbel is eerlijker dan de meeste christenen.” Au, dat is pijnlijk waar – ook in mijn geval.

INHAALSLAG

Het is vandaag 21 januari. Ik ben met een inhaalslag bezig. Als ik elke dag 2 afleveringen beluister dan haak ik snel aan bij de groep die al een paar weken onderweg is. Dat gaat me zeker lukken (ik ben nu bij 5 januari).

Je moet misschien even wennen aan stemmen en stijlen, maar ik waardeer dit initiatief zeer (ze doen dit al voor de 15e keer!) en ik vind het heel mooi dat elke aflevering je meeneemt van oude naar nieuwe testament, met een psalm en een paar spreuken plus een gebed. Daarbij inleidende teksten en verklaringen. Het kost tijd, maar ja… Dat geldt ook voor televisiekijken, netflixen, facebooken en gamen. Ga je met me mee?

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: