search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Van generatie op generatie

Laat ieder, zolang de zon schijnt en de maan ʼs nachts aan de hemel staat, ontzag voor U hebben. Van generatie op generatie. (Psalm 72:5 Het Boek)

Een paar jaar geleden logeerde ik in een klooster. We waren bijeen met gelovigen uit de breedte van kerkelijk Nederland om samen na te denken over, en te bidden voor, de eenheid onder christenen. De bijeenkomst heeft een paar keer plaatsgevonden en het is bijzonder te merken hoe scheidslijnen kunnen verdwijnen in zo’n ontmoeting.

Klooster Emmaüs – Wij kiezen voor eenheid, Helvoirt, Noord-Brabant, februari 2012

Tegelijkertijd werd ook duidelijk dat er een aantal muren en scheidingswandjes tussen gelovigen in staan die zich niet zomaar laten doorbreken. Vaak richten we ons meer op de verschillen dan op de overeenkomsten. De variatie aan geloofstradities en -vormen is echter ook een rijkdom. Mensen zijn niet hetzelfde, kerken ook niet. Leve het verschil, vier de eenheid in verscheidenheid!

Je kunt veel leren van de wijze waarop een ander het geloof vormgeeft en beleeft. Er zijn meer manieren om iets goed te doen.

Wanneer je in een klooster te gast bent, is het vanzelfsprekend dat je ook het ritme en de gebruiken van zo’n geloofsgemeenschap volgt. Zo maakte ik diensten mee die op een heel andere manier werden vormgegeven dan ik gewend ben. Ik was onder de indruk van de wijze waarop de broeders van het klooster respectvol stilstonden bij leden van hun gemeenschap van voorbije generaties. De naam van een overleden broeder werd genoemd en er werd verteld wat hij betekend had – ook in het vertrouwen dat niet alleen zijn naam en de herinnering voortleefde, maar dat hij in Christus ook was opgenomen in de gemeenschap van heiligen in Gods licht.

Wanneer je deel bent van een kloosterorde, hoor je niet alleen bij de groep van dat moment, maar voeg je je in een lange rij die zich door de eeuwen heen uitstrekt. Je hebt een soort stamboom zonder bloedband met broeders of zusters die van generatie op generatie het Licht van Christus aan elkaar doorgeven.

Paulus schrijft dat wij samen met alle gelovigen mogen zien hoe breed, lang, hoog en diep de liefde van Christus is. (Efeziërs 3:18). Als gelovig individu heb je daar maar beperkt zicht op. Pas in de gemeenschap van Jezus-volgelingen allertijden krijgen we een liefdevol totaalbeeld – met minstens 4 dimensies… voor wie goed heeft opgelet en meegeteld!  

Van generatie op generatie, nooit liet U ons in de steek!

Deze overdenking schreef ik voor Preek door de week van de Meerkerk, Hoofddorp.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: