search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Coldplay – When I Need A Friend

Het klinkt als een gezongen gebed in de kerk. En ik vermoed dat dit niet per ongeluk zo is.

Hey Man! look!
Oh, That’s right
It has been a matter of mockery for all people
Why everyone think it’s an impossible thing?
What is the matter with these crazy people?
The problem is that everything is incredible
And people don’t accept it. 

Dat is de vertaling van het Spaanse gesproken gedeelte aan het eind van het nummer. Het gaat bij dit outro om een sample van de film Everything Is Incredible. De songtekst zelf is voor mij zonder vertaalhulp te verstaan, waarmee niet gezegd is dat ik alles ook direct volledig begrijp. Maar een duif die neerdaalt, dat is een bijbels beeld waar ik mee vertrouwd ben. De Geest boven het water, vanaf het scheppingsverhaal tot Noach die een duif uitzond om een teken van leven aan boord te halen. De Geest die in de vorm van een duif verscheen en op Jezus neerdaalde bij zijn doop terwijl zijn hemelse Vader van zich liet horen en zijn trots en liefde liet doorklinken: “Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde. Luister naar hem!” Een manifestatie van de Drie-eenheid. “Holy, Holy…” – de heilige Geest komt ons tegemoet wanneer we onze eigen geest als laatste adem uitblazen (when I’m near the end). De Geest als nabije Trooster die vriendelijk beschermt en beschut. De Geest van vrede die een einde maakt aan geweld, de Liefde die uiteindelijk zal regeren op een aarde waar de haat en het geweld voorgoed verloren hebben.

Wat is dit mooi.

Update 23 december 2019 – Ik vond later de clip terug die ik onder deze blogpost heb opgenomen. Je hoort de wind aan het begin van deze video en je ‘ontmoet’ de Hondurese man die je ook in dit nummer van Coldplay hoort spreken.

En wat maak ik van het Spaans? Een voorzichtige poging. Kijk goed, mens. Het geloof is bespottelijk gemaakt (of de Liefde is bespot…) – want niemand houdt het voor mogelijk dat het zwakke het sterke te kijk zet en verslaat. Elk mens is een wandelend wonder – maar je moet daar wel oog voor hebben en het aanvaarden. Zoiets? En… hoor ik de wind waaien aan het begin en eind van dit nummer? Ook dat verwijst dan naar de Geest die als de wind waait waarheen hij wil. Je hoort hem wel, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat…

“When I Need a Friend”

Holy, Holy
Dove descend
Soft and slowly
When I’m near the end

Holy, Holy
Dark defend
Shield me, shōld me
When I need a friend

Slowly, slowly
Violence, end
Love reign o’er me
When I need a friend

Hombre, mire
Ah, propiamente
Para toda la gente ha sido motivo de burla
Porque todo el mundo piensa que es una cosa imposible
Que es cuestión de locos
El problema es que todo es increíble
Y la gente no lo acepta

Coldplay, from Everyday Life, When I Need a Friend, November 2019.

One comment on “Coldplay – When I Need A Friend

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: