search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

abspoel op Ik was op Urk…
Gedion Isena op Onbekend land
Bert Kwakkel op Donker en stil
Nella op Welke woorden stuur je de were…
Frans op Welke woorden stuur je de were…
fiktieverhalen op Uit het hart
Laura op Welke woorden stuur je de were…
Henny Bos Kalkman op Welke woorden stuur je de were…
Judith op Welke woorden stuur je de were…
McMelloW op Welke woorden stuur je de were…

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

God geeft het zijn lieveling in de slaap?

Een paar nachten op rij heb ik goed geslapen. Niets bijzonders, zou je zeggen, dit is de tijd van het jaar om lekker onder de wol te kruipen en je over te geven aan de stilte en de rust. Je kan dat wel willen, maar het is helaas niet iedereen gegeven. Bovendien – ik heb lange tijd gedacht dat ik goed sliep, totdat ik er wat beter over nadacht en een slaaponderzoek heb laten doen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ik apneu heb – ik schreef er al eerder over. Fijn om te kunnen melden dat ik nu met een op maat gemaakte nachtbeugel slaap, het is wat wennen, maar het valt me mee en ik meen dat ik nu al uitgeruster wakker word. Het werkelijke effect is pas op langere termijn vast te stellen, maar ik heb goede hoop.

Lieveling

Een bijbeltekst die me onlangs zeer aansprak – in deze context niet moeilijk te begrijpen – is te vinden in het boek Psalmen:

Het gevoel dat je keihard werkt, jezelf aftobt, lange dagen maakt… om te ontdekken dat je geleidelijk aan je veerkracht en relativeringsvermogen bent kwijtgeraakt en het niet langer kunt volhouden… herken ik zeer. Ook het besef dat je veel dingen ‘op eigen kracht’ en ‘naar eigen inzicht’ doet. De Psalmdichter wijst mij erop dat God zelf de bouwer is, de bewaker, de gever. Goed om zo je eigen inspanningen en mogelijkheden te relativeren en in het licht van de Eeuwige te plaatsen.

De laatste zin uit het citaat wekt de indruk dat God je – als zijn lieveling – in de nacht het een en ander toewerpt. Cadeautjes? Alles wat je nodig hebt? Daar is nog wel wat meer over te zeggen. Lees de tekst ook eens in de geparafraseerde (=gedachte voor gedachte) vertaling van Het Boek:

Uiteindelijk hangt het niet allemaal af van mijn inzet

Je zou het zo kunnen samenvatten: al werk je jezelf een slag in de rondte… besef dat God uiteindelijk alles in handen heeft en dat je ten diepste van Hem afhankelijk bent – Hij is immers de gever van het leven. Alleen al dit besef kan je tot bedaren brengen: uiteindelijk hangt het niet allemaal af van mijn inzet. Daarbij komen die laatste woorden op mij troostend over: je mag je een geliefd kind van God weten, hij zal voor je zorgen – óók als je zelf niet veel (meer) kunt doen. Het beeld van een beminde, een geliefde die al slapend het goede van God ontvangt… vind ik heel mooi.

Nu ontdek ik echter ook dat de slaap zelf een kostbaar geschenk is. Voor iemand die zichzelf heeft wijsgemaakt dat je altijd maar (nuttig) bezig moet zijn, is dit een wake-up call. Of beter gezegd, een go-to-sleep call. De tijd die je slapend en rustend doorbrengt is niet verspild, het is de tijd die je geest en lichaam kennelijk nodig hebben om de spanning kwijt te raken, vredig weg te dromen en opnieuw op krachten te komen, te herstellen van de opgebouwde vermoeidheid.

Houdt God niet van slapeloze mensenkinderen?

Ik deelde de tekst uit Psalm 127 online en iemand liet me weten dat de tekst veel weerstand bij haar opriep. Ze had me eerder verteld over haar slapeloosheid en over de strijd die ze daarmee voert. Natuurlijk begrijp ik haar reactie volkomen en ik heb geen pasklaar antwoord op alle moeilijke vragen. Het lijkt me vreselijk om niet goed te kunnen slapen. In mijn geval was de lengte van mijn slaap wel oké, maar de diepte niet. Zo werd ik in de loop der tijd steeds vermoeider en steeds minder stressbestendig. Maar ik slaap tenminste nog!

De tekst suggereert dat God er lievelingetjes op nahoudt die hij extra beloont terwijl ze daar niets voor hoeven te doen. Een nadere bestudering van deze woorden maakt al snel duidelijk dat dit niet bedoeld wordt. In de oorspronkelijke tekst gaat het om de nachtrust die gegeven wordt – niet om iets anders. Kijk eens naar deze verzameling Engelse vertalingen van deze tekst – je zult zien dat de slaap zélf de zegen is die God mensenkinderen gunt en geeft.

David als lotgenoot

David, schrijver van veel psalmen, is niet de schrijver van Psalm 127. Deze tekst wordt aan zijn wijze zoon Salomo toegeschreven. Van David is bekend dat hij vaak redenen had om wakker te liggen – hij werd vervolgd en bedreigd en werd ook geplaagd door spijt en verdriet over zijn eigen menselijk handelen en falen. Als je de eerlijke teksten bekijkt die hij schreef, dan kun je als slapeloze in David een lotgenoot herkennen – bijvoorbeeld in deze tekst, Psalm 63:7-9…

Geloofsliederen voor de levensreis

Psalm 127 is een van de zogenaamde pelgrimsliederen. Het is dus een lied voor mensen onderweg. Juist voor ons, reizigers door het leven, kan het moeilijk zijn om de slaap te vatten. De naam David betekent ‘geliefde’. Deze geliefde van God was niet gezegend met een goede nachtrust, dat lijkt me een troostrijke gedachte voor medegelovigen die lijden aan slapeloosheid. Zijn wakkere nachten hebben ons wel heel veel bemoedigende teksten opgeleverd – zo kun je er ook naar kijken!

Salomo, zoon van David, had misschien wel gemakkelijk praten. Hij was heel rijk en woonde in een groot paleis. Hij hoefde niet zo angstig en opgejaagd door het leven te gaan als zijn vader David. Ik denk dat het goed is om bij elke tekst de vragen te stellen: wat staat er werkelijk, in welk verband moet ik dit verstaan, wie is er hier aan het woord en hoe waren de omstandigheden destijds?

Jij bent ook geliefd

Als je niet (goed) kunt slapen moet je niet de conclusie trekken dat je niet (of minder) geliefd bent bij God. Juist jij kunt bevestigen dat een goede slaap een rijke zegen, een hemels geschenk is. En als je dan toch wakker ligt, bedenk dan dat je zoveel goeds ontvangt in dit leven – ook als je niet kunt slapen – en gebruik je extra wakkere tijd om je gedachten tot bedaren te brengen, God in stilte aan te roepen, je zorgen met hem te delen en je geborgen te weten in zijn liefdevolle Aanwezigheid. Misschien komt er wel een mooie gedachte of een lied in je wakkere hart – terwijl anderen zijn ondergedompeld in een diepe slaap.

Ik hoop dat je mag rusten in Gods genadige goedheid. Jij bent ook geliefd – daar hoef je in elk geval niet wakker van te liggen.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: