search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Paulus Jacobus

Door uw geloof in Hem bent u gered en dat komt door zijn genade. Dat is niet uw eigen verdienste, maar een geschenk van God. Niemand zal zich erop kunnen beroemen het zelf gepresteerd te hebben. (Efeziërs 2:8-9 Het Boek)

Het is wel duidelijk dat geloof alleen niets te betekenen heeft. U moet het ook laten blijken uit wat u doet. Geloof dat niet uit daden blijkt, is geen geloof, het is dood en zinloos. (Jakobus 2:117 Het Boek)

Als er een kind verwacht wordt dan komen er allerlei vragen op. De vraag of er een jongen of een meisje op komst is blijft tegenwoordig niet altijd onbeantwoord – nu wordt hier door aanstaande ouders vaak een afzonderlijk momentje van gemaakt: een ‘gender reveal party’.

Zelf vond ik het leuk om juist niet te weten of er een jongen of meisje op komst was. We lieten ons driemaal verrassen en werden na één jongen ook nog gezegend met twee meisjes. Daar is niets vanzelfsprekends aan, het is een buitengewoon wonder en een voorrecht wanneer je dit mag meemaken.

Een andere vraag die zich tijdens de zwangerschap aandient heeft betrekking op de naamgeving. Vroeger was dat minder ingewikkeld, men ging er vaak vanuit dat een kind vernoemd zou worden. In mijn ouderlijk huis is dit ook gebeurd, maar omdat er acht kinderen kwamen was er wel wat te kiezen. Bij mij viel de keuze op Paulus Jacobus (ik ben met die tweede naam vernoemd naar mijn moeder die Jacoba heette en Coby genoemd werd en niet naar mijn vader die Simon Jacobus heette en Bob genoemd werd…*).

Het is goed om ook stil te staan bij de betekenis van namen. Dat heb ik ook gedaan. Paulus betekent ‘klein’ of ‘nederig’. Qua lichaamslengte klopt dat in elk geval redelijk. Jacobus betekent volgens de bijbelse uitleg ‘hielenlichter’ (al is er ook een vertaling: ‘hij zal beschermen’ mogelijk).

Je kunt je afvragen of de combinatie van beide namen wel zo’n gelukkig resultaat oplevert: kleine hielenlichter / bedrieger. Maar… dat hebben mijn ouders vast niet willen zeggen met mijn namen. Hoop ik.

Paulus benadrukt het belang van geloof en genade – zie de eerste tekst hierboven. Jakobus wijst erop dat geloof zinloos is als er geen goede daden uit voortkomen. Die betekenis heb ik zelf omarmd en van toepassing verklaart op mijn namen. Gered uit genade om goede werken te doen. Daar kan je de wereld mee in!

U kent onze naam. Hoe mensen ons ook noemen… U weet wie wij werkelijk zijn.

* Mijn moeder heeft me eens verteld dat ze veel pijn had tijdens de zwangerschap. Ik ben dus uit pijn voortgekomen en mijn moeder vond dat ze om die reden ook wel vernoemd mocht worden. Ik aanvaard deze namen dus met trots en dankbaarheid.

PS Over de betekenis van de naam Jacob is nog wel iets meer te zeggen. Zie bijvoorbeeld hier!

Geschreven voor ‘Preek door de week’ van de Meerkerk.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: