search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Wilde bloemenzaaiers? Reactie van de polderecoloog

Met waardering voor de snelle en deskundige reactie (hup Haarlemmermeer!) geef ik hieronder de woorden van onze polderecoloog Henk Nijenhuis door. Ik had al zo’n vermoeden dat wilde zaaiacties ook ongewenste effecten kunnen hebben – al komen ze nog zo sympathiek over en zijn ze uiteraard heel goed bedoeld. Ik denk dat ik me in 2020 daarom eerst maar eens ga richten op mijn eigen vierkante meters direct rond het huis – wat meer bloemen plaatsen die bijen en vlinders aantrekken. Daar fleurt alles van op! En voordat ik als de zaaier uit de gelijkenis het wijde landschap in trek, luister ik naar onderstaande goede raad. Immers: “Wie oren heeft om te horen moet goed luisteren.” 😉

Henk Nijenhuis (polderecoloog gemeente Haarlemmermeer – in een reactie via Facebook Messenger, geplaatst met zijn toestemming – zie ook zijn comments op voorgaande blogpost. Hij reageert eerst op mijn gedachte om Schiphol wat op te fleuren met een zee van wilde bloemen…)

“Wij hebben alleen wat te zeggen over onze eigen grond. De gronden rondom Schiphol zijn van Schiphol zelf, en zij willen liever zo min mogelijk insecten e.d. die trekken alleen maar vogels aan. En afgezien van ‘zwanen’ houden ze niet zo van vogels.”

“Waar mogelijk zaaien wij onze eigen gronden al in met wilde bloemen, maar als de grond niet geschikt is vallen die binnen enkele jaren weer weg. Liever zetten we daarom in op een goed beheer van maaien en afvoeren, waardoor langzamerhand steeds meer bloemen in het eigen gebied te zien zijn. Een goed voorbeeld is de Fruittuinen in Hoofddorp, waar 10 jaar geleden onder de bomen alleen ruige grassen groeiden, en nu veel boterbloemen, rode klaver en andere soorten staan. Wel na 10 jaar maaien en afvoeren! En het is nog lang niet klaar, ik verwacht de komende jaren nog meer soorten! Daarom maaien we de bermen met afvoeren, waardoor we over grote oppervlakken meer bloemen verwachten.”

“Waar we gazon maaien is op verzoek van de omwonenden, of omdat het gezichtsbepalende plekken zijn. Over de Marga Klompésingel ben ik juist in gesprek met een bewoner van de Femina Mullerstraat, die ervoor pleit om langs de singel meer in te zaaien en ruiger te beheren, met gazon langs de Femina Mullerstraat. In het bestek met de groenaannemer voor bermen en watergangen staat opgenomen dat hij elk jaar minstens enkele hectares aan bermen inzaait met wilde bloemen. Als laatste kunnen bewoners altijd inzaaien, maar als gemeente halen we wat we niet mooi vinden, of niet passend, weg. En soms verdringen ze met hun zaaiacties zeldzame planten. Zo groeien bij de voet van de lindebomen in het oude dorp veel planten van gewone vogelmelk. Op plekken waar de bewoners zelf allerlei planten in de boomspiegel zetten verdwijnt deze wat jammer is.”

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: