search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Bloemenzee in de polder

Onze woning staat in Hoofddorp-Toolenburg. Veel wijken hier zijn vernoemd naar een boerderij die er ooit gestaan heeft. De boerderijen maakten plaats voor woonwijken en kantoorparken – en op veel plaatsen ook voor asfalt en beton van snelwegen en landingsbanen. De naam Schiphol verwijst nog naar de scheepshel uit de tijd dat het Haarlemmermeer nog via het IJ, de Zuyderzee (nu IJsselmeer) en de Waddenzee een open verbinding had met de Noordzee. Onvoorstelbaar voor mensen die hier nu wonen en werken, binnen de Ringvaart, maar ik realiseer me dat we nog altijd zo’n 4,5 meter onder de zeespiegel leven. Oude landkaart > zie hier.

Een andere woonwijk in onze omgeving heeft ook de naam van een oude boerderij: Graan voor Visch. Die naam zegt veel. Voor vis kwam graan en voor graan kwam… tja, wat eigenlijk? Menselijke bewoning, scholen, winkelcentra, bedrijfshallen, kantoren en auto’s – met hier en daar nog stukjes groen.

Nou ja, zo dramatisch is het misschien ook weer niet. Kijk vanuit de hoogte naar onze polder en het ziet er nog aardig groen uit – al lijkt het op dit beeld ook behoorlijk zanderig en kaal.

De contouren van de polder zijn nog duidelijk te herkennen in dit stukje satellietbeeld. Wij wonen iets onder het middelpunt van deze foto – Hoofddorp Toolenburg.

Onlangs reed ik over de IJweg, een van de oude polderwegen (‘ontginningswegen’) van Haarlemmermeer. De IJweg ligt haaks op de Kruisweg – een naam die terug doet denken aan de oorspronkelijke naam van het ‘hoofddorp’ – Kruisdorp (het dorp waar de schrijver van Dik Trom, C.J. Kievit, aan gedacht heeft toen hij over de avonturen van de polderjongen Dik Trom schreef).

Maar, hoewel we het nu over meestal kaarsrechte wegen hebben, dwaal ik toch weer af. Deze post moet namelijk gaan over wilde bloemen, bijen en vlinders. Sinds ik een paar maanden thuiszit wegens overspannenheid haal ik veel inspiratie en hoop uit de natuur. Ik maak regelmatig foto’s van mijn leefomgeving en stuitte onlangs op een voor mij onbekende wilde bloemen (pluk)weide langs de IJweg – foto hieronder. Echt een mooie oase… en volgens de borden het werk van recreatiegebied Spaarnwoude (sinds kort ook deel van onze gemeente).

Je wordt aangemoedigd om hier bloemen te plukken, dat zou de groei alleen maar ten goede komen. Ik heb het dit keer alleen bij plaatjes knippen gelaten.

Nu zit ik een beetje te dromen over dezelfde drooggemalen binnenzeebodem waar ooit vissen zwommen en schepen de golven trotseerden. Ik stel me voor dat steeds meer mensen enthousiast bloemenzaadjes rond gaan strooien in bermen en op braakliggende stukken grond of saaie lapjes groen. Iemand wees me al op de website van guerilla gardening, dat initiatief spreekt tot de verbeelding. Maar, brave polderburger die ik ben, eerst heb ik maar eens een berichtje naar de Facebookpagina van Gemeente Haarlemmermeer gezonden. Om te vragen of het mag (wilde bloemen zaaien in je eigen omgeving) en om erachter te komen of ik niet kan aansluiten bij bestaande initiatieven.

Dus… dat moest ik even kwijt op deze stille dinsdagmorgen.

6 comments on “Bloemenzee in de polder

 1. Ineke Evink schreef:

  Mooi blog, Paul, en heel herkenbaar. Groen, natuur, ruimte en bloemen doen je goed, ook als je niet overspannen bent. Beterschap en een hartelijke groet!

  1. abspoel schreef:

   Dank je, Ineke! Ik kwam vanmorgen bij de huisarts vandaan met goede berichten over suikerspiegel en bloeddruk. De neiging om jezelf te belonen is er dan bij mij altijd (iets lekkers voor bij de koffie) maar in plaats daarvan kocht ik een krantje en twee bosjes rozen. Soms kun je ook een beetje je eigen geluk creëren.

 2. henk Nijenhuis schreef:

  Beste Paul,
  overal in onze polder allerlei zaadjes strooien? liever niet, want dan staat alles vol met Californische slaapmutsjes, Zuid-Afrikaanse afrikaantjes, Amerikaanse cosmeas enzovoort. Ook de verkrijgbare “zaadbommetjes” bevatten vaak van dergelijke soorten.
  Binnen de dorpen en steden heb ik er niet zoveel problemen mee, maar daarbuiten willen we toch het liefste de echte Nederlandse natuur behouden, met de soorten aan planten ( en insecten enzovoort) die daar in thuis horen. wij werken als gemeente er aan om meer bloemen te krijgen in onze bermen, van de juiste soorten. Dat is wel een proces dat tijd kost. ik zou dus een paar jaar afwachten.
  als je echt wat zou willen doen, bestel dan zaden die echt in dit gebied thuishoren. daar zijn wel leveranciers voor. desnoods vraag je aan mij of het klopt!
  succes!
  Henk Nijenhuis
  polderecoloog gemeente Haarlemmermeer

  1. abspoel schreef:

   Dag Henk!
   Vriendelijk bedankt voor je snelle en deskundige reactie. Nu ben ik toch even blij dat ik een brave polderburger ben en dat berichtje gezonden heb. Juist vanmiddag hoor ik op één van de publieke radiozenders een gesprekje over guerrilla gardening. Het komt direct sympathiek over en ik kan een glimlach niet onderdrukken als mensen beginnen over het werpen van bloembommen. Maar – net als bij echte bommen – je moet ook letten op de schade die je aanricht met zo’n offensief.
   Misschien juist om te voorkomen dat inwoners van onze gemeente op ondeskundige wijze en met naïeve goede bedoelingen overal zaad gaan rondstrooien lijkt het me goed wanneer de gemeente zelf het publiek actief benadert met acties die goed voor onze omgeving passen en het milieu daadwerkelijk helpen. Bedankt ook voor de uitgebreide reactie via Facebook Messenger – zeer gewaardeerd! Zou ik deze als een soort ‘gastpost’ op dit weblog mogen plaatsen? Ik geef er dan ook ruchtbaarheid aan zodat je deskundige advies in goede aarde kan vallen (ja, ik blijf wat in de metafoor hangen).
   Tot vandaag wist ik bijvoorbeeld niet dat we in Haarlemmermeer een polderecoloog in dienst hebben, maar ik juich het natuurlijk toe! Ik zou het leuk vinden om eens een middagje met mijn camera mee te gaan om naar je te luisteren en in beeld te brengen wat je beschrijft. Laat maar weten of dat mogelijk / gewenst is. Heeft geen haast.
   In je reactie op Twitter schrijf je ook over de effecten van bloemen op en rond Schiphol. Ik had zelf ook bedacht dat dit een andere autoriteit is, maar het leek me goede PR voor de luchthaven als het er ook wemelt van de bijen en bloemen. Dat dit weer vogels aantrekt is – zo begrijp ik uiteraard – een ongewenst bijeffect in die omgeving. Misschien een goed argument om dan juist buiten Schiphol de bermen op te laten fleuren zodat de insecten en vogels vooral buiten het luchthavengebied neerstrijken?
   Nogmaals dank voor de reactie – stel ik bijzonder op prijs,
   Groet,
   Paul
   PS Ik hoor inderdaad graag waar ik zaden kan kopen die wél in deze omgeving thuishoren.

   1. henk Nijenhuis schreef:

    Beste Paul,

    natuurlijk mag je hem plaatsen. ik genoot overigens ook van je mogelijk niet expres bedoelde bij-effect bij de bloemetjes rond Schiphol!
    ik kan je niet vertellen waar je dergelijke zaden kunt kopen, want dan zou ik als gemeenteambtenaar sluikreclame plegen. Maar kijk eens op internet onder “wilde bloemenzaden”. en dan wel kritisch blijven.

    met vriendelijke groet,

    Henk Nijenhuis
    polderecoloog gemeente Haarlemmermeer

 3. abspoel schreef:

  Het bijeffect was bedoeld, evenals het neerstrijken buiten het luchthavengebied 😉
  Ik zal me wat verder inlezen voordat ik als een malle ga lopen strooien.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: