search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Ooit heb ik een schaap gekeerd. Het dier lag op z’n rug op een dijk en ik had gehoord dat een schaap dan compleet hulpeloos en weerloos is. Ik moest daar weer aan denken toen ik vandaag onderstaande overdenking schreef voor Preek door de week van de Meerkerk.

Jezus vertelde hen deze gelijkenis, maar ze begrepen niet wat Hij bedoelde. (Johannes 10:6 HSV)

Het is zo’n mooi, pastoraal beeld: de herder die een lammetje op zijn schouders terug naar de kudde draagt. ‘Nou, niet meer weglopen, lief lammetje.’

We hebben er een te zoet beeld van gemaakt. De bijbelse herder is een sterke kerel die door weer en wind, bij dag en nacht en in gevaarlijke omstandigheden over het welzijn van de kudde waakt. Die hele kudde is belangrijk – het is het wandelende kapitaal van de baas. De herder loopt niet door de velden zodat toeristen mooie foto’s kunnen maken en dichters psalmen kunnen schrijven. Hij doet gewoon zijn onromantische werk.

En wat mooi hè, die gelijkenissen van Jezus. Hij geeft zijn boodschap door in beeldende verhalen zodat iedereen Hem kan begrijpen.

Vergeet het maar. Jezus sprak inderdaad in gelijkenissen, maar het is zeker niet zo dat zijn gehoor direct doorhad wat de boodschap was. Ze vonden ongetwijfeld dat Jezus een Meester Verhalenverteller was. Ze hingen aan zijn lippen – zoals wij dat indirect nog altijd doen. Maar drong de diepte van zijn boodschap echt direct door?

Zelfs Nicodemus, een geleerde, vrome man, begreep Jezus niet onmiddelijk. De Samaritaanse vrouw bij de put, een wereldwijze, intelligente dame, leefde aanvankelijk in de veronderstelling dat Jezus het gewoon over putwater had – en niet over het eeuwige leven. En wij? We vinden het wel grappig dat de mensen rondom Jezus vaak totaal op het verkeerde been stonden.

Maar… snappen wij de Meester dan wel?

Je bent een schaap. Je hoort bij een kudde. Je moet doen wat de Herder zegt. Dat zijn al drie momenten voor eigenwijze mensen om af te haken.

Ben je er nog?

De Meester spreekt tot de verbeelding met zijn gelijkenissen. En wij moeten niet denken dat we het al snappen als we er eindeloos veel preken, bijbelstudies en liedjes over gehoord hebben.

Dit is mijn tip: wat stoort je het meest in de beelden die Jezus gebruikt? Wanneer raakt Hij bij jou een open zenuw? Dat is het punt waar je kennelijk geraakt moet worden. Het pijnpunt.

Schapen staan niet bekend als de slimste dieren. Ze kunnen zich amper verdedigen en als ze omver vallen moet er vaak iemand komen om ze weer op de poten te zetten. Ze blaten en mekkeren.

Maar wie door de deur naar binnen gaat, die is herder van de schapen.
Voor hem doet de deurwachter open en de schapen horen zijn stem, en hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten.
En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen. (Johannes 10:2-5 HSV)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: