search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

En toen ging de wekker op een onchristelijk vroeg tijdstip en moest ik maandagochtend de lange rit naar het hoge noorden maken… Was dat erg? Nee! Ik heb nu al zoveel weken van verandering en stress meegemaakt, ik was gewoon blij dat ik nu op mijn nieuwe werkplek aan de slag kon gaan. De heenrit viel me mee (1 uur en 38 minuten) en de dag zelf verliep goed. Natuurlijk bevreemdend om een leeg kantoor binnen te lopen (afgezien van keurig meubilair) en tassen en kratten met spullen naar binnen te sjouwen. Maar ik voel dat we welkom zijn bij Royal Jongbloed en de eerste dagen zijn mij prima bevallen. Vandaag en morgen werk ik vanuit huis en heb ik even de tijd om de eerste indrukken te verwerken.

EEN GOEDE PLEK

In Amsterdam heb ik ruim 20 jaar gewerkt in een kantoor in de buurt van Sloterdijk. Dat is een lange periode en het was met iets meer dan ‘een weemoedig gevoel’ toen ik voor de kerst de deur achter me dichttrok. Ik voelde me gewoon verdrietig – het is niet anders. Een aantal collega’s blijft achter (Ark Mission gaat door!), mijn naaste collega vertrok naar het NBG en voor enkelen betekent het ‘einde dienstverband’. Dat is allemaal niet leuk. Tegelijkertijd: wij leven uit geloof en ik ben er vast van overtuigd dat we allemaal een goede plek zullen vinden om opnieuw te bloeien.

De uitgeverij Ark Media heeft zich de laatste jaren goed ontwikkeld (de titels in de winkels en de reacties daarop getuigen daarvan!), maar we misten de omvang en slagkracht om bedrijfsmatig succesvol te zijn. Als ‘missionaire uitgeverij’ is dat niet direct een urgent probleem, maar dat kan het natuurlijk wel worden. Het is verstandig om in een beperkte markt je krachten te bundelen, ook eenvoudigweg als reactie op wat er elders in dezelfde markt gebeurt, en ik vertrouw erop dat we in deze nieuwe samenstelling een zakelijk gezonde toekomst hebben!

ONZE POSITIES INNEMEN

Ik ben blij dat vrijwel de gehele ‘uitgeefkern’ de overstap naar Royal Jongbloed met mij gemaakt heeft en dat we nu allemaal onze nieuwe posities mogen innemen. Jarenlang werk ik met deze collega’s, we kennen elkaars plussen en minnen én we weten dat we allemaal gepassioneerd zijn voor dit werk. Onze verkoopleider gaat leiding geven aan de gehele verkoop en marketing van de diverse uitgeeffondsen. Zelf ga ik samenwerken met een team van mede-uitgevers en redacteuren onder leiding van een nog aan te stellen algemeen directeur. Voorlopig rapporteer ik aan de financieel directeur. Omdat ik al zo lang in dit wereldje rondloop, kom ik natuurlijk ook veel bekenden en zelfs ‘oude vertrouwden’ tegen. Dat is heel leuk!

Praktisch gesproken blijf ik hetzelfde werk doen, maar ik krijg uiteraard te maken met een veel grotere, formelere organisatie. Dat gaat ons denk ik alleen maar helpen, want wat meer structuur kan geen kwaad. Met een klein team hebben wij de laatste jaren 100+ boeken per jaar uitgegeven, als je kijkt naar onze beperkte omvang is dat erg veel. Uiteraard vraagt niet elk boek even veel aandacht en zitten er ook herdrukken bij, maar je kunt je voorstellen dat we soms bijna op onze wenkbrauwen gelopen hebben.

PERSPECTIEVEN

Binnen een groter verband wordt de overhead gedeeld door veel meer uitgeefkernen en ga je profiteren van de expertise, synergie en schaalgrootte. Om maar even een praktisch voorbeeld te noemen, bij ‘ons in Amsterdam’ moest het werk van ICT, personeelszaken, auteursrechten (uitgeefcontracten) en andere administratieve taken door één collega (onder leiding van Hoofd Administratie) uitgevoerd worden. Bij Jongbloed zijn er specialisten in dienst voor al deze werkgebieden. Ook is het voor ons heel interessant dat het grafisch bedrijf van Jongbloed zo’n grote speler is in de internationale markt. Dat opent weer perspectieven naar het buitenland en ik geloof dat we hier heel veel van gaan leren en profiteren!

Vanaf dag 1 zijn we voortvarend verder gegaan met ons uitgeefwerk. Er moet een mooie zomeraanbieding gemaakt worden, terwijl we nog druk bezig zijn met de laatste fase van voorjaar 2018. Daar zijn we op zich aan gewend, alleen moeten we nu aanhaken bij het tempo van Jongbloed. Dat ligt niet hoger, maar men werkt wel verder vooruit… Dus: doorpakken en hard blijven werken, zoals we dat altijd al gedaan hebben.

BEVOORRECHT

Mijn gewaardeerde Ark Media-collega’s van marketing en productie hebben eveneens de overstap gemaakt. Ook zij maken nu deel uit van een team en kunnen hun kennis met elkaar delen. Voor iedereen is dit ‘spannend’, maar ik merk nu al dat we echt met vakgenoten te maken hebben en dat we dezelfde taal spreken (zolang men niet op het Fries overschakelt, spreken wij geen Amsterdams). Maar zonder gekheid – ik vind het heel leuk om wekelijks in Friesland te mogen zijn!

Ik voel me sowieso bevoorrecht als ik kijk naar de plek die ik in de organisatie en in het gebouw mag innemen. Mijn kantoor voelt na drie dagen al als een heel fijne werkplek, het wordt de uitvalsbasis van Ark Media en reken er maar op dat we de komende jaren gaan knallen!

PERSOONLIJK

De overgang heeft uiteraard ook consequenties voor mijn persoonlijke omstandigheden. Ik kies ervoor om voorlopig drie dagen in Heerenveen te werken (met overnachtingen bij een prima B&B!), andere collega’s werken twee dagen op kantoor en rijden heen en weer. Dat hangt natuurlijk sterk af van je werk, de reisafstand en de thuissituatie. Opmerkelijk genoeg heeft Lydia tegelijkertijd een switch gemaakt binnen de grote UWV-organisatie: zij werkt voortaan in Alkmaar na 30 jaar (!) actief te zijn geweest in Amsterdam. We maken dus min of meer vergelijkbare ontwikkelingen door en het is natuurlijk prettig dat wij volwassen kinderen hebben en in dit opzicht heel flexibel kunnen zijn.

Nou ja, dat was even wat nieuws van het werkfront! Ik was (heel) vroeg wakker en heb er al wat werkuurtjes op zitten, maar het is ook wel mooi dat ik mijn tijd zelfstandig kan blijven indelen en thuis ongestoord veel werk kan verzetten. Jullie blijven van mij horen, ik hoor natuurlijk ook graag van jullie!

2 comments on “Hogerop in Heerenveen

  1. John Lapré schreef:

    De passie spat ervan af, mooi!

  2. Daniëlle schreef:

    Leuk en interessant om te lezen, Paul! En ik ben oprecht blij dat je bent gebleven!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: