search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Hoofddorp – Heerenveen: even wennen…

Nieuws uit HeerenveenNatuurlijk wist ik al langer dat het er aan zat te komen, maar vandaag is het dan officieel bekendgemaakt: uitgeverij Ark Media wordt per 1 januari 2018 onderdeel van Royal Jongbloed in Heerenveen. Dat heeft voor veel mensen consequenties, ook voor mij, maar van persoon tot persoon zijn de gevolgen verschillend. Dit is niet de plaats om daar uitgebreid op in te gaan, maar ik voel wel de behoefte om wat persoonlijke gedachten te delen op Vrijplaats – zoals jullie van mij gewend zijn.

Clustering

Voordat ik stilsta bij de gevolgen voor Ark Media en voor mij persoonlijk, wil ik even uitzoomen en nadenken over wat er op grotere schaal aan de hand is. In het buitenland zijn er al grote verschuivingen geweest in de christelijke uitgeefwereld, vaak in de vorm van fusies en overnames, soms ook werd er te lang gewacht (of waren er geen alternatieven) en kwamen gewaardeerde uitgeefcollega’s zakelijk in de problemen. Ik ben blij dat in ons geval gekozen is voor samenwerking met een sterke partner die de continuïteit van ons fonds binnen een breder aanbod kan garanderen met behoud van onze eigenheid. Daar heeft men bij onze nieuwe werkgever ook belang bij, want Ark Media heeft een goede naam in de markt opgebouwd en is mede-erfgenaam van een rijke missionaire traditie. We nemen dit DNA en onze passie voor het boekenvak mee om het uitgeefteam van Jongbloed te versterken. Ik verwacht dat wij veel van elkaar gaan leren en ik kijk met vertrouwen naar onze gezamenlijke toekomst.

De kaarten zijn opnieuw geschud

Het is verleidelijk om deze ontwikkeling te plaatsen in een rij gebeurtenissen van de laatste tijd – en in zekere zin heeft alles natuurlijk met alles te maken – maar er is al langere tijd sprake van toenadering en promotionele samenwerking tussen beide uitgeverijen en deze stap is logisch als je kijkt naar wat er elders in het christelijke segment van de Nederlandse boekenmarkt is gebeurd. Ik doel uiteraard met name op de toetreding van Boekencentrum tot de VBK-groep waar uitgeverij Kok al veel langer deel van uitmaakt. De kaarten zijn opnieuw geschud en hopelijk levert dat langere tijd een stabiele marktsituatie op en gaan we in de christelijke boekenmarkt iets van het voorzichtige herstel merken dat zich in de algemene markt aftekent (gewoonlijk is de christelijke markt trendvolgend en ijlen dergelijke effecten wat langer na).

Uitdagingen

Ook in het nieuwe samenwerkingsverband blijven de uitdagingen voor ons groot. Het gaat niet alleen om reageren op veranderend koop- en leesgedrag, maar ook om de manier waarop mensen nu en in de toekomst hun vrije tijd besteden. Boeken concurreren met andere printmedia, maar ook met internet, Netflix en de steeds verder groeiende gaming industrie. Ook is een boek een echt cadeau-artikel – het wordt steeds belangrijker om aandacht te geven aan vormgeving en uitvoering. Dat maakt het vak alleen maar nóg interessanter! Veranderingen in het aanbod en in concurrentieverhoudingen vragen ook om een constante herbezinning: welke initiatieven zijn kansrijk en hoe slaan we succesvol bruggen naar de christelijke doelgroepen én de algemene markt? Daar gaan we graag samen verder over nadenken!

Complementair

Ik ben blij dat Ark Media deel wordt van een veel grotere organisatie met een duidelijke christelijke identiteit. Dat past bij ons team en samen kunnen we verder werken aan goede herkenbaarheid en duidelijke marktpositionering. Ons fonds sluit mooi aan op het aanbod van Royal Jongbloed, er zit een zekere overlap in het kinderfonds, in het assortiment dagboeken en speciaal op de vrouwendoelgroep gerichte uitgaven, maar we zijn op tal van terreinen aanvullend – zowel qua verschijningsvorm als waar het toon en inhoud betreft.

Wij hebben bij Ark Media voorzichtige stappen gezet richting fictie voor volwassenen en deze fondslijn wil ik graag verder ontwikkelen binnen de nieuwe setting. We zijn succesvol met cadeauboeken, agenda’s, kalenders en bijbelse dagboeken, maar ook onze bijbelstudies voor kringen en individueel gebruik worden gewaardeerd en goed afgenomen. Het is interessant om straks onze plannen naast die van collega’s te kunnen leggen en elkaar bij te sturen en aan te scherpen. Ik heb er zin in!

Content marketing

Zelf verwacht ik dat we gaan profiteren van de schaalgrootte, internationale expertise en marketingkracht van onze nieuwe werkgever. Ook is het interessant dat Jongbloed ervaring heeft met het uitgeven van magazines. Ik ben me ervan bewust dat het in ons vak steeds meer zal gaan om content marketing en een goed op elkaar afgestemd mutimediaal aanbod. Ook op deze terreinen kunnen we onze kennis en krachten bundelen en dat geldt bijvoorbeeld ook voor uitdagingen op het gebied van logistiek en distributie.

Het nieuwe werken

Het afscheid van Amsterdam doet ook zeer. Niet omdat we zo gehecht zijn geraakt aan ons optrekje in het westelijk havengebied bij Sloterdijk, wel omdat we zo ongelofelijk veel mooie dingen met elkaar hebben gerealiseerd en omdat helaas niet iedereen in deze nieuwe stap kan meegaan. Ik ben en blijf heel trots op ons team en op wat we samen hebben mogen doen. Uiteindelijk ga ik met vijf collega’s vanaf januari een plekje innemen in het gebouw en binnen het team van Royal Jongbloed, maar in praktijk zal dat betekenen dat er ook veel van huis uit zal worden gewerkt. Gelukkig is er alle ruimte voor ‘het nieuwe werken’ en de praktijk zal moeten uitwijzen hoe dit voor een ieder van ons uitpakt. Voor het creatieve proces moet je natuurlijk goed samenwerken en regelmatig aan tafel zitten, maar we zijn er nu ook al aan gewend om daar flexibel mee om te gaan en afstand is door techniek heel relatief geworden. Zelf ga ik in ieder geval op maan- en dinsdagen naar Heerenveen (met overnachting) en verder zal ik van dag tot dag bekijken waar ik het meest effectief aan de slag kan gaan – het wordt in elk geval niet saai.

Plannen en reacties

De laatste tijd heb ik met de collega’s hard gewerkt aan onze aanbieding voor voorjaar 2018 en we zijn trots op de nieuwe uitgaven die we mogen presenteren. Vanaf de zomer zullen we dat doen in een gezamenlijke brochure van Royal Jongbloed en ik kijk uit naar wat de samenwerking ons ook op het gebied van verkoop en marketing gaat brengen!

De reacties vandaag zijn zeer positief (dank voor alle felicitaties en goede wensen!), maar er klinkt zo af en toe ook wat bezorgdheid in door. Begrijpelijk! Zo is er gevraagd naar de gevolgen voor collega’s (als gezegd, helaas kan niet iedereen mee – maar de redenen daarvoor zijn verschillend en soms ook persoonlijk) en het is goed om hier te melden dat onze moederorganisatie Ark Mission doorgaat met missionair werk, fondsenwerving, ondersteuning en uitvoering van internationale bijbelprojecten. Ook in de nieuwe werkomgeving zullen we elkaar blijven versterken en aanvullen. Zo gaat het goede werk door, ook als de omstandigheden en zakelijke verhoudingen veranderen.

Marktontwikkelingen

Iemand vroeg of de verandering van het landschap van christelijke uitgevers geen verarming met zich meebrengt. Het is maar hoe je daar naar kijkt. Een paar grote spelers kunnen effectiever zijn in het bereiken van doelgroepen dan een grotere groep kleinere partijen die elkaar beconcurreren en van de markt proberen te dringen. Dit zijn gewone marktontwikkelingen en je ziet dat vanuit grotere uitgeverijen ook weer mensen vertrekken die kleinschalig (vaak heel onderscheidend en succesvol!) zelfstandig aan het werk gaan. Dat is ook onderdeel van het mooie, ambachtelijke en dynamische karakter van ons boekenvak! Iedereen moet scherp aan de wind blijven zeilen. Als er ergens een gat valt, is er altijd wel een ondernemend persoon die daar handig in springt. Ik maak me daar dus eerlijk gezegd geen grote zorgen over.

Buying power

Een ieder die zich wel zorgen maakt zou ik willen oproepen om vooral (christelijke) boeken te blijven kopen en lezen, dan help je mee om het aanbod en de diversiteit in stand te houden. Wanneer je je aankopen bij de boekhandel doet, zorg je er ook voor dat onze producten goed zichtbaar en in een deskundige omgeving beschikbaar blijven. De consumenten bepalen met hun koop- en leesgedrag uiteindelijk zelf wat er gebeurt, dus gebruik die positieve invloed! Boven dat alles uit geloof ik oprecht dat het uiteindelijk niet om onze talenten of inspanningen draait – ik blijf in dienst van dezelfde Heer en ik neem mijn blijmoedige geloof altijd en overal mee naartoe.

Mochten er nog vragen zijn die zich lenen voor beantwoording in deze publieke ruimte, stel ze dan gerust in de comments van deze blogpost. Ik zal mijn best doen en desgevraagd zo goed mogelijk een toelichting en mijn eerlijke mening geven.  

 

2 comments on “Hoofddorp – Heerenveen: even wennen…

  1. Henk Fonteyn schreef:

    Helder verhaal! Ik ben bepaald geen tegenstander van het samenkomen van allerlei voorheen elkaar beconcurrerende of vermijdende groepen, clubjes, kerkjes…. Laat het onder druk van de nieuwe technologie, of de secularisatie, of wat voor reden dan ook zijn… samen is geen zwaktebod! De versnippering die we zolang konden handhaven, was een laat overblijfsel van de verzuilde samenleving waarin christenen zich nog konden veroorloven, op te trekken als gescheiden blokken onder het roomse, gereformeerde, of wat voor vaandel dan ook.

  2. Jannette Fenijn schreef:

    Heel fijn om je mooie verhaal hier te lezen en Pa vond het mooi om te horen want hij heeft veel affiniteit jullie en met de andere christelijke uitgevers en kent velen persoonlijk.
    We wensen jou en je uitgeverij veel succes en zijn erg blij dat je je eigen identiteit kunt behouden! God’s Zegen toegewenst! En altijd welkom in Thailand. Hartelijke groetjes, Gerbrand & Jannette

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: