Vlak voor een musical-voorstelling (the Lion King) in het Scheveningse Circustheater stond ik versteld van twee grote schilderijen die daar in de foyer aan de wand hingen. Ik zou die werken willen typeren als ‘bewogen schilderkunst’, grote doeken met naakten die – in fotografie-termen – zijn vastgelegd met een te lange sluitertijd. Het bordje met QR-code leidde me naar een (op mijn iPhone niet goed functionerende) website, maar al googelend ben ik wel wat meer te weten gekomen over deze in Hong Kong wonende, Britse multimedia kunstenaar van Armeense afkomst.
OWEN MEANY?
De eerste zoekresultaten zetten me op een interessant dwaalspoor… Simon Birch blijkt ook een film(personage) te zijn, losjes gebaseerd op een van mijn favoriete boeken van John Irving: A Prayer for Owen Meany.
De real life kunstenaar Simon Birch is dj en mede-eigenaar van een populaire bar in Hong Kong. Hij laat zich duidelijk niet in één hokje opsluiten. Als schilder is hij autodidact. Ik heb op Pinterest (waar ik na alle ongewenste ‘verbeteringen’ steeds minder gebruik van maak) een bord aangemaakt om afbeeldingen van zijn werk te verzamelen.
Ik vind de vermenging van kunstvormen interessant. In het werk van Birch zie je de vaart van film, de expressie van dans en de dramatische ‘bevriezing van het moment’ van fotografie in één beeld samengebald. Het is dat we naar een musical ‘moesten’ (het was heel leuk!) anders had ik nog wel langer naar deze schilderijen willen blijven kijken. Ik ben benieuwd of er meer werk van hem in onze omgeving te zien is. Anders geniet ik maar van de afbeeldingen die gemakkelijk online te vinden zijn – zoals de afbeeldingen in deze blogpost en de zoekresultaten in de link hieronder. De uitgelichte afbeelding is een foto die ik zelf met m’n iPhone in Scheveningen maakte.
Google image search resultaten
Zijn inderdaad intrigerende schilderijen!