search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Wat is de waarde van kunst? Afgelopen woensdag sloeg de hamer van de veilingmeester op het punt dat er 400 miljoen dollar (382 miljoen euro) geboden werd voor een schilderij dat mogelijk (!) van Leonardo da Vinci is. Dat is nog niet genoeg om de Russische rijkaard Rybolovlev te helpen bij het volledig afkopen van zijn ex die 2,5 miljard aan alimentatie opeist. In dat licht is de opbrengst van de verkoop een aardig opstapje, maar er moet nog meer gebeuren.
Jezus is afgebeeld als Salvator Mundi, Verlosser van de wereld. De profeet Zacharia voorzag dat er dertig zilverlingen betaald moesten worden voor de verkoop van de Heer. “Een mooie prijs waarop ik door hen geschat ben!” zo werd er vanuit de hemel gereageerd (Zacharia 11:13). “Werp dat de pottenbakker toe!”

Opmerkelijke woorden voor mensen die weten dat Jezus voor datzelfde bedrag verkocht is door zijn verrader Judas, die er een akker van de pottenbakker van kocht. Dertig zilverlingen, dat was ook de prijs die betaald moest worden ter compensatie voor het verlies van een slaaf, zo weten we uit Exodus 21:32…

Deze wereld draait om geld, zoveel is duidelijk

Misschien komt dat oude schilderij niet in een museum te hangen – mogelijk verdwijnt het zelfs in een kluis en heeft de investeerder het alleen gekocht om zijn geld te beleggen.

Er wordt volop gespeculeerd over de koper die zijn enige tegenbieder in één klap uitschakelde door plots zijn bod te verhogen van 370 naar 400 miljoen dollar, zo las ik vanmorgen in de Volkskrant. Dan wil je het kunstwerk echt graag hebben en lig je kennelijk niet wakker van een miljoentje meer of minder…

Het is niet waarschijnlijk dat de Verlosser van de wereld verkocht is aan een rijke moslim, al zou dat wel een mooi verhaal zijn. Stel je voor: Salvator Mundi hangend in het Louvre Abu Dhabi

Een Aziaat of Rus met te veel geld zou de nieuwe eigenaar kunnen zijn. Misschien hangt zo’n miljardair het doek wel aan het voeteneind van zijn bed – om elke morgen trots tegen zichzelf te kunnen zeggen: ‘Jezus is mooi van mij’. Maar ik denk dat het opgeheven vingertje van de Heer dan z’n uitwerking niet zal missen, zeker in combinatie met de transparante wereldbol die hij in zijn machtige hand houdt.

De nieuwe eigenaar van het werk gaat een paar slapeloze nachten tegemoet wanneer blijkt dat de gelijkenis met Jezus werkelijk sprekend is. In gedachten hoor ik die stem weer klinken…

‘Je moet niet proberen om rijk te worden op aarde. Want aardse rijkdom zal verdwijnen. Die rot weg of wordt gestolen door dieven. Nee, zorg dat je rijk wordt in de hemel. Want hemelse rijkdom verdwijnt nooit. Die kan niet wegrotten of gestolen worden.’

‘Stel dat je de hele wereld in bezit krijgt. Wat heb je daaraan als je je leven verliest?’

‘Pas op voor het verlangen naar steeds meer bezit. Kijk daarvoor uit. Je kunt heel veel bezitten, maar je leven kun je nooit bezitten.’

Jezus, geciteerd in Mattheus 6:19-20, Marcus 8:36 en Lucas 12:15 (Bijbel in Gewone Taal)

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: