search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Wat geven we de volgende generatie mee?

Wat geven we de volgende generatie mee? Dat we worstelend geprobeerd hebben samen het juiste doen, met vallen en opstaan. Dat we dit ook van hen verwachten. Dat ze op zoek gaan naar waarheid in liefde. Dat ze respect hebben en tonen voor mensen die anders zijn of anders denken en daar niet te snel hun oordeel over moeten uitspreken. Dat je zuinig moet zijn op jezelf en op de ander en dat echte liefde niet op zichzelf gericht is en niet hetzelfde is als lust. Dat we lust sowieso moeten beteugelen met Gods hulp (seksuele lust, maar ook eetlust, drankzucht, machtslust, geldzucht…) omdat we kwetsbare mensen zijn die gemakkelijk vallen voor verleiding en – als je niet oppast – onze vrijheid verspelen en die van anderen in gevaar brengen. Dat verleiding sterk is en onvermijdelijk op je weg komt, maar dat je jezelf niet moet pijnigen met Romeinen 7 zonder Romeinen 8 te lezen en juichend te omarmen. We vinden Gods wijsheid in zijn Woord, door samen te luisteren naar zijn Geest en door deel te blijven van een gemeenschap die als eenheid in verscheidenheid op zoek gaat naar de juiste weg voor vandaag en morgen – afgestemd op onze tijd en omstandigheden. We kunnen de volgende generaties doorgeven dat we zuinig op de schepping moeten zijn en verantwoording dragen voor het behoud van alles wat goed en waardevol is. We kunnen hen leren dat tradities vaak mooi en waardevol zijn, maar dat ze ons ook in een keurslijf kunnen dwingen en dat wat voor de een mooi en ‘onopgeefbaar’ is, voor de ander lelijk uit kan pakken. Dat we ons in woord en daad moeten durven uitspreken tegen onrecht en dat je dapper op moet komen voor wie zwak is en bescherming moet bieden aan wie onrechtvaardig behandeld en onderdrukt wordt.

Deel uit een reactie die ik gaf in een Facebook-discussie die nogal oeverloos dreigt te worden. Ik reageerde min of mee op de vraag of er met mijn betoog (over inclusief denken, over het niet uitsluiten van anderen op irrelevante gronden…) een einde aan de discussie was gekomen. Natuurlijk niet. Maar er is wel een punt waarop je moet loslaten en overdragen. Bijvoorbeeld door een punt achter een discussie te zetten en door te gaan met je leven. Maar ook door dat wat je door schade en schande en met vallen en opstaan geleerd hebt over te dragen op de volgende generatie. Wat geef je dan allemaal mee? In mijn geval: heb bovenstaande in combinatie met veel liefde, geduld en genade. Omdat ik dat zelf ook allemaal ontvangen heb. 

toekomst

One comment on “Wat geven we de volgende generatie mee?

 1. “… op irrelevante gronden …”
  Dat is met goed recht je eigen mening op de kwestie. Het is voor velen binnen de Gemeente van God echter geen uitgemaakte zaak dat het in die discussie om irrelevante gronden ging.
  We zoeken als navolgers van Jezus allemaal naar God’s wil (voor onszelf, voor ons nageslacht, voor de Gemeente en voor onze medemens in het algemeen) in de hoop dat Hij ons allemaal altijd met zijn zegen zal bijstaan. Voor velen van ons speelt de Bijbel daarin een centrale rol.

  “… in combinatie met veel liefde, geduld en genade …”
  Dank daarvoor. Mag de Here Zelf ons maar bijstaan in onze zoektocht zodat we tot het einde staande zullen blijven.
  Zegen,
  W.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: