search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Letter en Geest

De bijbel is zeker een door God geïnspireerd boek. Maar ook een door mensen geïnterpreteerd boek. Alleen al op basis van de variatie aan interpretaties en historische misinterpretaties mogen we concluderen dat je altijd voorzichtig moet zijn met de bijbelse uitleg ‘op te eisen’. Maar de Geest zal ons naar de volle Waarheid leiden (ik geloof dat dit een Persoon is – Weg, Waarheid en Leven). Paulus schrijft dat de letter doodt, maar dat de Geest levend maakt. Jezus werd vaak geconfronteerd met godsdienstige mensen die de oude Schriften citeerden. Hij overrulede hen: “Er staat geschreven, maar Ik zeg u…” en dan volgde een aanscherping van het principe op een hoger niveau – het werd niet gemakkelijker. Ook gebruikte Jezus de Wet als spiegel (“Wie zonder zonde is werpe de eerste steen…”) – dat moet ons huiverig maken om keihard te oordelen. Bij alle bezorgde verhalen over de Kerk, moeten we niet vergeten wat Jezus tot Petrus zei: “En Ik zeg u, dat gij Petrus zijt, en op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen en de poorten van het dodenrijk zullen haar niet overweldigen.” (Mat 16:18) Jezus waakt Zelf over zijn Lichaam (denk maar aan hoe Hij Saulus onderweg naar Damascus aansprak). Angst voor vervolging of zorgen maken over het voortbestaan van de kerk – dat is niet onze roeping. Jezus maakt onderscheid tussen wie zich wel en wie zich niet aan zijn opdracht gehouden heeft. Hij zal niet vragen of we voldoende bijbelstudie hebben gedaan en of we de discussies op Facebook hebben gewonnen. Hij zal willen weten wat we met de talenten hebben gedaan die ons zijn toevertrouwd en of we ons aan zijn twee aan elkaar gelijkwaardige geboden hebben gehouden: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Als we ons al ergens druk over moeten maken (‘Maak je geen zorgen…’ ‘Wees niet bevreesd…’) dan zou het over deze geboden moeten gaan en over de vraag of we zijn boodschap van verzoening, waarheid in liefde, eenheid in verscheidenheid, zorg voor het zwakke… gelovig in praktijk gebracht hebben.

Deze gedachten deelde ik op Facebook in een comment, aansluitend op een zich voortslepende discussie. Ik deel de woorden ook hier in de hoop dat iemand erdoor wordt aangesproken.

kind op het strand

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: