search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Piet Mondriaan – het vroege werk…

2017-06-04 13.32.30-2De tentoonstelling van vroeg werk van Piet Mondriaan (bekend van zijn neoplasticisme – vooral de composities strakke lijnen / vlakken met primaire kleuren) in het Gemeentemuseum te Den Haag is een bezoek meer dan waard! Het geëxposeerde vroege werk laat zien hoe Mondriaan zich ontwikkelde van een traditioneel figuratief schilder naar een meester van de abstractie.

Omdat zijn ontwerpen op placemats en koffiekopjes beland zijn, bestaat het gevaar dat de kunst van Mondriaan iets ‘alledaags’ krijgt. Maar wanneer je zijn schilderijen plaatst in de tijd waarin zij ontstonden (begin vorige eeuw), dan dringt tot je door hoe bijzonder en vernieuwend deze Nederlandse meester is. Het is niet voor niets dat zijn naam in één adem genoemd wordt met Rembrandt en Van Gogh.

2017-06-04 14.05.32VAN GOGH

Vooral het schilderij ‘Molen bij zonlicht’ uit 1908 viel mij op als ‘keerpunt’. Duidelijk is hier de inspiratie van Van Gogh te zien. In 1907-08 zie je de schilderijen veranderen van somber en donker naar licht en (post)impressionistisch. Daarna neemt de abstractie toe en wordt de strakke lijn en vlakverdeling steeds radicaler doorgevoerd. Juist dat late werk maakte Mondriaan (of Mondrian, zoals men hem buiten Nederland kent) wereldberoemd. Deze kenmerkende stijl was echter een eindpunt van een artistieke zoektocht.

2017-06-04 13.35.15-2VICTORY BOOGIE WOOGIE

Het bekende schilderij Victorie Boogie Woogie (aankoop 1998 Gemeentemuseum Den Haag) hangt ook op de expositie en kan van heel dichtbij bekeken worden. Het is duidelijk dat Mondriaan nog volop bezig was met dit werk toen hij in 1944 in New York overleed. Hij was toen al twee jaar met dit doek in de weer in zijn atelier dat ook geheel naar zijn kunstenaarshand was ingericht. In het Gemeentemuseum (beneden, je moet even zoeken…) is die studio op ware schaal nagebouwd. Daar kun je dus echt ‘door Mondriaan heenlopen’. Het interieur is buitengewoon strak en smaakvol – het moet in die tijd echt ongekend geweest zijn. In dezelfde zaak is op draaiende plateaus ook kleding te zien uit de ‘boogie-woogie’ tijd (zie onder). De moderne architectuur en techniek waarmee Mondriaan geconfronteerd werd na zijn (vooroorlogse) vertrek naar eerst Engeland en later de VS, moeten grote indruk gemaakt hebben op deze Nederlandse kunstenaar – die het kleinburgerlijke vaderland al lang ontgroeid was en op tijd de oceaan overstak om niet te hoeven leven onder een bezetter die zijn werk als ‘ontaarde kunst’ beschouwde.

2017-06-04 15.57.41-1ONVOLTOOIDE MEESTERWERKEN

Het Gemeentemuseum zelf is sowieso een bezoek waard. Het is het laatste werk van Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) die de voltooiing van dit fraaie complex niet meer mocht meemaken. Zo is er dus een onvoltooid meesterwerk uit de schilderkunst te zien in een architectonisch kunstwerk van een bouwmeester die het resultaat van zijn werk niet heeft mogen aanschouwen. Stof tot nadenken… daar in Den Haag.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: