search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Tussentijd

Nog een korte tijd en de wereld zal mij niet meer zien, maar jullie zullen mij wel zien, want ik leef en ook jullie zullen leven. Johannes 14:19

We zitten als kerk in een voortdurende cyclus van vieren en herdenken. Te beginnen bij Kerst, feest van de geboorte; toelevend naar Goede Vrijdag en Pasen, de viering van Christus’ dood en herrijzenis – en dan samen wachtend op Hemelvaart en Pinksteren. Als gelovigen gaan we jaarlijks door dit landschap van emoties, van blijdschap naar stille droefenis, van hoopvolle verwachting naar vurig verlangen. En, op een wat aardser niveau… we ruimen de feestspullen op, vegen de kruimels van tafel en gaan over tot de orde van de dag.

IK KOM BIJ JULLIE TERUG

Hoe was dat voor de vrienden van Jezus, zo vlak na Pasen? We weten dat ze de opdracht kregen om in Jeruzalem te blijven wachten op de vervulling van Jezus’ belofte (zie de tekst voorafgaand aan bovenstaand citaat, Johannes 14:18 – de belofte dat Jezus zijn leerlingen niet als wezen zal achterlaten, gevolgd door: ‘Ik kom bij jullie terug.’)
Het is goed om eens speciaal stil te staan bij deze ‘tussentijd’. De vrienden van Jezus, maar ook zijn naaste familie – denk aan zijn moeder Maria, maar ook aan broers als Jacobus en Judas (niet Iskariot, maar de bijbelse briefschrijver). We weten uit de Bijbel dat Jezus broers (bij name) en zussen had en dat zij aanvankelijk niet in hem geloofden (Joh. 7:5). Na Pasen hebben deze familieleden zich bij de leerlingen gevoegd, wachtend op Pinksteren. De Opstanding zal een eind aan al hun ongeloof hebben gemaakt.
Jezus heeft aan het kruis een persoonlijke verbinding tot stand gebracht tussen zijn discipel Johannes en zijn moeder Maria. (Joh. 19:25-27) Een ontroerende uiting van persoonlijke zorg en liefde: Jezus die zelf voorziet in een lieve zoon voor zijn moeder en in een lieve moeder voor zijn vriend.

ACHTBAAN

Hoe vreselijk zal het geweest zijn om je zoon of je broer te verliezen door zo’n gruweldood. Stel je eens voor hoe uitzinnig blij je vervolgens moet zijn bij zijn terugkeer uit de dood. Denk je daarna eens in hoe het moet zijn om Jezus’ verschijningen mee te maken of erover te horen – om vervolgens toch afscheid te moeten nemen bij zijn hemelvaart. Wat een achtbaan van emoties hebben deze mensen meegemaakt!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: