search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Rabboenie

‘Houd me niet vast…’ Johannes 20:17

De hele wereld zingt over love. Wij vertalen dat met ‘liefde’ of ‘liefhebben’. Een andere manier om te spreken over liefhebben is ‘houden van’.
Soms gebruik je een woord of uitdrukking zo vaak dat de oorspronkelijke betekenis of de volle diepte van wat je zegt niet werkelijk meer doordringt. Je zou dergelijke woorden dan een paar keer aandachtig kunnen uitspreken om ze te proeven als wijn. ‘Houden van…’ Wat zeg ik daar eigenlijk mee?

‘Houden’ doet ons denken aan vasthouden, dicht bij je houden, behouden. En die betekenissen zitten er inderdaad ook allemaal in. Maar in oorsprong is het woord voortgekomen uit ‘hoeden’, zoals ‘behoeden’ of ‘schapen hoeden’. ‘Houden van’ omvat naast liefde ook zorg, bescherming en ontferming.

In de tijd dat Jezus op aarde rondliep had hij niet alleen bewonderaars en volgelingen. Sommige mensen konden zijn woorden en daden absoluut niet verdragen – al was er feitelijk helemaal niets op Jezus aan te merken. Juist zijn perfectie, zijn radicaliteit, zijn absolute toewijding aan zijn Vader… dat was een grote bron van ergernis voor mensen die zelf lelijk afstaken bij zoveel perfectie.

Denk eens na over de vrouwen rondom Jezus. Ik bedoel het niet oneerbiedig, maar er is geen man geweest die zoveel liefde bij vrouwen heeft opgewekt. Pure liefde, zonder bijbedoelingen. Dat begon al met de moederliefde. Wat moet Maria zielsveel van haar Zoon gehouden hebben! En dat zien we ook omdat ze tot aan het kruis bij hem blijft. Ze kon oneindig van hem houden, maar hiervoor kon ze hem niet behoeden.

Dan een vrouw als Maria van Magdala. Wat moet haar hart in vuur en vlam hebben gestaan voor Jezus! En stel je dan voor dat zo’n perfect persoon op een gruwelijke manier uit je leven verdwijnt. Hoe gebroken blijf je dan achter?

Lees Johannes 20 eens met die ogen. Het geopende graf biedt geen enkele troost aan Maria van Magdala. Ze is haar Meester kwijt en nu hebben ze ook nog zijn graf geschonden. Ze is ontroostbaar. Zelfs als de levende Heer voor haar verschijnt en zij zijn stem hoort: ‘Waarom huil je? Wie zoek je?’, trekken de donkere wolken niet op.
Totdat Hij haar naam noemt: ‘Maria’.
‘Rabboeni!’ (Meester) antwoordt zij.

One comment on “Rabboenie

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: