search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Ik val niet uit zijn hand

IVNUZHAls uitgever bij Ark Media werk ik met mijn collega’s constant aan nieuwe boeken. Dat is mooi werk, al is het niet altijd ‘leuk’. Vaak heb je te maken met werkdruk en spanning, we voelen de verantwoordelijkheid voor elke uitgave en voor de positie van onze uitgeverij in een moeizame markt. Wat zijn de mooie momenten? De dagen dat de nieuwe boeken van de drukker komen en op ons bureau belanden. Natuurlijk is zo’n boek vooral het werk van een auteur, maar het is voor een belangrijk deel ook ‘ons’ werk. En ik weet vaak wat de achtergronden van een boek en de auteur zijn en hoe een boek tot stand is gekomen.

Het boek Ik val niet uit zijn hand van Marco van der Straten zag er bij binnenkomst voor mij gelijk al vertrouwd uit. Dat had alles te maken met het feit dat dezelfde cover ook op onze Voorjaarsbrochure gestaan heeft – ik was er al aan gewend. Het is een lieve, wat ‘zoete’ cover – maar ik denk dat we deze ‘zachte benadering’ soms hard nodig hebben…

Je leven kan nagenoeg perfect verlopen. Misschien heb je de juiste, lieve persoon ontmoet, mogelijk heb je de studie of de baan van je leven gevonden, wellicht woon je op de plek die helemaal bij jou past. Dan heb je geluk. Maar geluk is niet maakbaar en is niet vanzelfsprekend. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je zekerheden en verworvenheden uit je handen glippen. Een slecht bericht van je werkgever. Een pijnlijke mededeling van je geliefde. Onaangenaam nieuws van de dokter. Op die momenten dringt de vraag zich aan je op: is er nu iets of Iemand in dit leven op wie ik kan terugvallen? Iemand die mij draagt?

Voor gelovigen is het niet per definitie gemakkelijker om met tegenslagen om te gaan. Juist omdat je ervan overtuigd bent dat God op de hoogte is van je wel en wee, kan het extra moeilijk zijn om te aanvaarden dan je in een crisis beland bent. Zo’n situatie kan je geloof ondermijnen, maar ook onderbouwen. Het maakt groot verschil hoe je er zelf mee omgaat.

Marco van der Straten schreef een eerlijk, toegankelijk boek over zijn lichamelijke en geestelijke conditie. Als Hoofdredacteur van Vise en EO/geloven heeft hij een drukke baan. Als echtgenoot en vader voelt hij de verantwoordelijkheid en liefde voor zijn gezin. Jaren geleden werd zijn gezondheid aangetast door een auto-immuunziekte (sarcoïdose) waarvan hij genas. Maar deze ziekte stak in 2015 weer de kop op en van de ene op de andere dag was Marco niet meer in staat om te werken. Ik had daarvoor al wat contact met hem gehad en onderhield dat ook in die periode. Het was niet duidelijk hoe de ziekte zich zou ontwikkelen, maar Marco nam de tijd die nodig was om te herstellen en maakte ook op een bijzonder manier mee dat die genezing niet altijd ‘natuurlijk’ plaatsvindt (lees het boek voor achtergrondinformatie).

Ik zal nooit begrijpen hoe het precies zit, maar ik probeer die echo te blijven horen: ‘Ik ben om je heen’

Ik denk dat ‘Ik val niet uit zijn hand’ een mooi boek is voor mensen die door omstandigheden ‘stil worden gezet’. Het kan zijn dat je net in zo’n situatie beland bent, dat je onderin het dal zit of ternauwernood naar boven bent geklauterd. In alle gevallen zul je veel herkennen in de eerlijke verhalen die Marco in dit boek deelt. Geen eenvoudige antwoorden, geen goedkope oplossingen, wel een eerlijke reflectie op het leven vanuit een doorleefd geloof.

Luister hier naar het gesprek met Marco bij Radio 5

In onze huiskamer schalt het lied van Sela uit de luidsprekers: ‘Als U niet met ons meegaat, Heer, dan gaan wij niet, wij blijven hier.’ Dwars daardoorheen klinkt als een echo: ‘Wees niet bang, Ik ga met jullie mee. Wees gerust, Ik ben om jullie heen.’

Buiten is het grauw, ik werp een blik op de wolken. God, ik wil erop blijven vertrouwen, U heeft het me eerder laten zien. U blijft trouw, wat er ook gebeurt. Ik zal nooit begrijpen hoe het precies zit, maar ik probeer die echo te blijven horen: ‘Ik ben om je heen’.

2 comments on “Ik val niet uit zijn hand

 1. Judith schreef:

  Herkenbaar Paul… een onwankelbaar vetrouwen in een wankel bestaan.. slechts die éne wetenschap.. terwijl de rest allemaal niet meer betrouwbaar en vanzelfsprekend blijkt te zijn.
  Ik zat op een bankje in de zon , te kijken naar de zee… advies opgevolgd van mijn broer. Na een poos mijn gsm die aangeeft dat er een bericht binnen is gekomen. Het thuisfront dat me mist? Nee de bijbeltekst van de dag…
  Al zou ik geestelijk en lichamelijk bezwijken, mijn hart vertrouwt op God, Hij is mijn rots. Voor eeuwig houdt Hij mij vast.
  Psalmen 73:26
  Ook al denk en voel ik alsof alles bezweken is.
  Ik denk dat ik het boek maar moet gaan lezen…
  x je zus Judith

  1. abspoel schreef:

   Hoi Judith,
   Dank voor je reactie. We weten ook allebei uit eigen ervaring dat Jezus niet weg is als de storm plotseling losbreekt en we Hem niet ‘ervaren’. Geloven is vaak ook een kwestie van volhouden, uithouden – tegen het gevoel van het moment in. Daar spreekt dit boek zeker ook over. Sterkte met alles! Groet en liefs, Paul

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: