search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

De kat van Schrödinger 

dsc_0029aLaat ik het eens hebben over zaken waar ik vrijwel geen verstand van heb.
Onlangs hoorde ik over een dierproef die gelukkig nooit uitgevoerd is, maar die wel een zekere bekendheid geniet. Het gaat om een gedachte-experiment dat is ontsproten aan een Oostenrijks brein, in het jaar 1935. Dat klinkt weinig geruststellend, ik geef het toe.

De kat van Schrödinger

Erwin Schrödinger bedacht destijds dat je een kat voor een wetenschappelijk experiment zou kunnen opsluiten. De hermetisch afgesloten ruimte waarin het (denkbeeldige!), dier zich bevindt – denk aan een bunker – wordt aangesloten op een installatie die dodelijk gas naar binnen kan spuiten. De kans dat dit werkelijk gebeurt is met wetenschappelijke precisie afgesteld op 50%. Na verloop van tijd gaan de onderzoekers kijken hoe het met de kat gesteld is. Zij treffen het dier dan dood óf levend aan, andere opties zijn er niet.

Parallelle werkelijkheden

Schrödinger ging ervan uit dat in de merkwaardige tijd van onwetendheid twee mogelijke werkelijkheden naast elkaar bestonden: de kat is in die tussentijd zowel dood als levend. Pas bij het openen van de bunker kan door observatie worden vastgesteld welke mogelijkheid zich gerealiseerd heeft.

Albert Einstein bedacht een wat minder beladen, maar voor de kat even gevaarlijke, variant met een bunker en buskruit. Het dier werd in deze proef blootgesteld aan het gevaar van een ontploffing. De kans hierop werd opnieuw ingesteld op exact 50%. Als ik het goed begrepen heb – ik begon al met te vertellen dat ik hier vrijwel geen verstand van heb – ging Einstein ervan uit dat de kat na dit experiment dood óf levend was. Niet allebei tegelijk. De waarnemer zou slechts vaststellen wat de uitkomst van het experiment was, zijn observatie had geen enkele invloed op de gerealiseerde werkelijkheid. Voer dit experiment 100 maal uit en je houdt – statistisch gezien – 50 dode katten over. Ik weet niet of je er honderd katten voor nodig hebt, want je kan overlevende dieren in theorie natuurlijk ook hergebruiken.

Observatie forceert een beslissing

De tijd van onwetendheid, die paar spannende minuten voor het openen van de bunker, vormt een fascinerende periode. In theorie (en in werkelijkheid?) bestaat de kat dan namelijk tegelijkertijd in twee staten: morsdood én springlevend. Het openen van de bunker, het observeren van de uitslag – forceert de natuur tot het nemen van een beslissing.

Absurd, hoor ik je denken. Wacht, ik ben het daarmee eens, maar de onzin is nog niet volledig.

Morgen gaan we verder.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: