search instagram arrow-down

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Follow Paul Abspoel on WordPress.com

Voel je vrij en reageer

Ida Abspoel op Het ligt niet aan de heme…
Ineke op Een kroon, zeer schoon
abspoel op De lente komt niet direct na d…
abspoel op Ik was op Urk…
abspoel op Ik was op Urk…
Verwijzend naar het… op 18 ~ Daar zegt u nogal wa…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
Christus in Profetie… op 42 ~ Johannes heeft dit met ei…
minibiebgudumholm op De lente komt niet direct na d…
abspoel op 38 ~ Ik ben het

Even een toelichting

Als creatief en mededeelzaam persoon ben ik blij met dit persoonlijke plekje op internet. Je kunt mij gemakkelijk vinden en benaderen via sociale media, maar de stroom van berichten trekt daar al snel aan je voorbij, soms moet je het geluk hebben dat de algoritmes jouw bijdrage bij anderen in beeld brengen en veel gaat natuurlijk onder in de massa. Op deze plek tref je woorden en beelden die ik graag persoonlijk wil bewaren en doorgeven – in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben en ervan kunnen meegenieten.

Laat gerust van je horen – wie schrijft wil gelezen worden, dat geldt ook voor mij.

Hier staan ze allemaal

Meta

Sprekende beelden

Na de eerste post op dit nieuwe blog wil ik opnieuw stilstaan bij beelden. Sprekende beelden, dit keer. Het gaat om het werk van de onlangs overleden beeldhouwer Karel Gomes. Mensen die mij langer kennen weten dat ik bijzondere waardering heb voor het werk van Gomes. Ik kan niet zeggen dat ik de man goed gekend heb, maar ik heb hem een paar keer ontmoet en daaraan bewaar ik goede herinneringen. Met een beetje moeite kan je op Google en YouTube wel wat woorden en beelden terugvinden (vrijwel geen moeite als je gewoon op de links klikt!).

De eerste keer dat ik Karel zag was in ‘zijn’ bijbelse beeldentuin. In Hoofddorp kun je achter de Joannes de Doperkerk dit werk nog altijd bewonderen. Ga erheen op een stil moment en laat de beelden tot je spreken. Ik vind het werkelijk ongelofelijk knap hoe de kunstenaar ‘leven’ in zijn werk gevangen heeft – er zijn niet veel beelden die mij diep kunnen ontroeren, maar hier staan er een paar!

Het pijnlijke beeld van Abraham die op het punt staat zijn zoon Isaak te offeren (een daad die God zij dank niet wordt uitgevoerd!) staat op één lijn met het beeld van de verloren zoon die liefdevol en zonder verwijt in de armen van zijn vader valt. Even verderop in de tuin zie je de lijdensweg van Christus uitgebeeld – volgens goed katholiek gebruik stap voor stap weergegeven in de stadia van het kruis. Een offer dat God zij dank wel is gebracht – al kan ik er met mijn verstand niet bij. Dit alles is kunstig in beeld gebracht in een dorp dat ooit Kruisdorp heette – en langs een weg die nog altijd Kruisweg genoemd wordt.

Ik hoorde pas na mijn vakantie dat Karel overleden was. Volgens de berichten is hij in stilte begraven. Dat spijt me, want ik had graag afscheid van hem willen nemen – en ik vermoed dat dit voor heel veel mensen het geval is.

Wellicht kan ik binnenkort weer een informele ontmoeting organiseren in de bijbelse beeldentuin. We kunnen dan samen stilstaan bij het leven van Karel (ik stel me voor dat er wel mensen te vinden zijn die daar wat over kunnen vertellen uit persoonlijke ervaring) maar zeker ook bij de beelden die ons blijvend zullen aanspreken.

prodical-son.jpg

 

 

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: